Događanja59. Vinkovačke jeseni

59. Vinkovačke jeseni

Vinkovačke jeseni, tradicijski su hrvatski folklorni festival u Vinkovcima, najstarija i najveća europska manifestacija tradicijske kulture. Prve Vinkovačke jeseni održane su u rujnu 1966., te su ubrzo nakon toga postale jedan od najpoznatijih festivala ovakve vrste u cijeloj Hrvatskoj. U prvome planu ovoga festivala njega je narodnih plesova, nošnji i običaja radi očuvanja kulturne baštine.

Na Vinkovačkim jesenima možete vidjeti tradicionalnu glazbu, ples, narodne nošnje, stare zanate i gastro ponudu iz Slavonije i ali drugih dijelova Hrvatske.

Vinkovačke jeseni privlače tisuće posjetitelja svake godine, kako lokalnih stanovnika tako i turista, koji dolaze uživati u živoj atmosferi i uroniti u povijesnu tradiciju regije. Općenito, Vinkovačke jeseni nisu samo slavlje hrvatskog folklora, već i svjedočanstvo važnosti kulturne baštine i tradicije u suvremenom svijetu.

Tema 59. Vinkovačkih jeseni „Ruke šokačkih uspomena“ posvećena je čuvarima Šokadije, baki i djedu, kao središnjim figurama i odrazom šokaštva, čije nas uspomene i danas vraćaju u neka davna vremena, a pozornica najveće hrvatske tradicijske manifestacije mjesto je na kojemu će baš takav život biti otet zaboravu. Život je to prepun nekadašnjih običaja, rada, pjesme, kola, veselja, život prožet emocijama i različitim ljudskim sudbinama.

Najavili su to organizatori naše najveće tradicijske manifestacije, koja će Vinkovce u najdraže ruho obući od 13. do 22. rujna 2024.

„Ovogodišnja tema želi nas vratiti u neka davna, pomalo zaboravljena vremena, ali vremena koja vjerno čuvamo upravo zahvaljujući čuvarima Šokadije – baki i djedu. Kao središnje figure na pozornici Vinkovačkih jeseni svojim će životom i nikada ispričanom pričom zaintrigirati emocijom, ali i nas približiti emocijama koji nas vežu uz bake i djedove”, pojašnjava nam autor scenarija i redatelj Svečanog otvorenja Marko Sabljaković, ističući kako su teme manifestacije većinom bile posvećene snašama, bećarima, curama, momcima, ali nikada našim starijima koji to zaslužuju.

Atrakcije

  • Svečani mimohod – Najposjećenija priredba tijekom Vinkovačkih jeseni. Svečani mimohod je zapravo skupina ljudi koja ide ulicama Vinkovaca, te pri tome promatra napredovanje mimohoda. Povorka konjanika i konjskih zaprega kreće se ispred povorke ljudi.
  • Najveće kolo – Svi sudionici manifestacije, ali i posjetitelji na kraju Svečanog mimohoda plešu kolo. Osim u Vinkovcima, najveće se kolo pleše i u brojnim inim gradovima: ono je simbol nastojanja hrvatskoga naroda u očuvanju bogate povijesti i kulturne baštine. Kolo je i velika turistička atrakcija, posebice u Gradu Zagrebu gdje se pleše na Trgu bana Jelačića.
  • Smotra izvornoga hrvatskoga folklora – Smotra započinje nakon Svečanog mimohoda, te traje dva dana. Na smotri prvo nastupaju dva KUD-a iz Vinkovačkog kraja koja su imala najuspješniji nastup na Folklornim večerima, a nakon toga nastupaju svi ostali KUD-ovi iz cijele Hrvatske.
  • Folklorne večeri – Na Folklornim večerima pjevaju se pjesme iz cijele zemlje. Folklorne večeri namijenjene su za stare i nove KUD-ove.
  • Šokački divani – Priredba kojoj je zadatak prikazati nekadašnji način života Slavonaca, te podsjetiti na to kako se prije u Slavoniji živjelo.
  • Dječje Vinkovačke jeseni – održavaju se tjedan dana prije Svečanoga mimohoda
0 0 Glasova
Ocjena članka
Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
120,181FansLike
2,389FollowersFollow
11FollowersFollow

10. Zrin festival

Zrin festival posvećen je svima željnima avanture u netaknutoj prirodi, kulture u autentičnom okruženju, ljepote, mira, radosti u kraju mirisno čistog zraka, osvježavajuće netaknute...

INmusic Festival 2024.

INmusic Festival se održava svake godine u lipnju na Jarunu u Zagrebu. To je jedan od najvećih glazbenih festivala u Hrvatskoj koji privlači poznate...

HIGHLANDER Medvednica 2024.

Pridruži se HIGHLANDER avanturi koja se odvija poviše Zagreba - glavnog grada Hrvatske. Istraži veličanstvenu planinu koja se uzdiže iznad Zagreba kroz jedinstveni planinarski...

Casanova Tour, Vrsar

Prepustite se šetnji romantičnim Vrsarom, otkrijte do sad neistražene dijelove starog grada i upoznajte ljubav na Casanovin način. Giacomo Casanova, najpoznatiji svjetski zavodnik te njegovi...

Ultra Europe Split 2024

Deseto izdanje Ultra Europe Music Festivala u Splitu održat će se od 12. do 14. srpnja 2024. Svake godine bolji, veći, posjećeniji - Ultra...