Srijeda, 24 travnja, 2024
InfoDioklecijanova palača, Split

Dioklecijanova palača, Split

Smještena u Splitu, Dioklecijanova palača je jedan od najbolje očuvanih spomenika rimskog doba na svijetu. Danas je to živopisna mješavina antičkih ostataka i suvremenog grada.

Dioklecijanova palača je antička palača cara Dioklecijana u Splitu. Oko 300. godine podigao ju je rimski car Dioklecijan i u njoj je boravio nakon povlačenja s prijestolja (305.) do smrti (316.).

Sagrađena je u uvali poluotoka 5 km jugozapadno od Salone, glavnoga grada provincije Dalmacije.

Ostatci palače danas su dio povijesne jezgre grada Splita koja je upisana na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi još 1979. godine.

Palača je bila monumentalna struktura koja se protezala na površini od oko 30.000 četvornih metara, uključujući palačinski kompleks, stambene prostore, vojne utvrde, hramove i terme.

Povijest
Dioklecijanova palača izgrađena je između 298. i 305. godine nove ere za rimskog cara Dioklecijana, koji je tu proveo posljednje godine svog života nakon što je abdicirao s prijestolja. Palača je bila monumentalna struktura koja se protezala na površini od oko 30.000 četvornih metara, uključujući palačinski kompleks, stambene prostore, vojne utvrde, hramove i terme.

Arhitektura
Palača je izgrađena u klasičnom rimskom stilu s elementima helenističke arhitekture. Postojala su četiri ulaza u palaču: tri s kopnene i jedan s morske strane – Zlatna vrata na jugu, Srebrna vrata na istoku, Željezna vrata na zapadu i Mjedena vrata na sjeveru. Unutar palače nalazi se peristil – centralni trg s obeliskom i Dioklecijanovim mauzolejem koji je kasnije pretvoren u crkvu svetog Duje, zaštitnika Splita.

Razvoj kroz povijest
Nakon pada Zapadnog Rimskog Carstva, palača je postala utočište za lokalno stanovništvo koje je tražilo zaštitu od napada varvara. Kroz stoljeća, unutar zidina palače razvijao se grad Split, a zgrade unutar palače preuređivane su i prilagođavane novim potrebama. Tijekom srednjeg vijeka, palača je bila pod vlašću različitih vladara, uključujući i bizantske, mletačke i hrvatske vladare.

Danas
Danas je Dioklecijanova palača jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija u Hrvatskoj. Unutar nje možete naći brojne restorane, trgovine, muzeje i galerije. Također je popularna lokacija za kulturne događaje poput koncerata, festivala i kazališnih predstava. Palača je 1979. godine upisana na UNESCO-v popis svjetske baštine kao dio “Splita – povijesne jezgre s Dioklecijanovom palačom”.

Dioklecijanova palača ostaje živo svjedočanstvo bogate povijesti Splita i impresivna svjetska baština koja privlači posjetitelje iz cijelog svijeta.

0 0 Glasova
Ocjena članka
Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
119,309FansLike
2,397FollowersFollow
11FollowersFollow

49. Marunada u Lovranu

Marunada u Lovranu je fešta u čast najboljih svjetskih kestena. Lovranci su na svoje marune izuzetno ponosni pa su im u listopadu posvetili manifestaciju nazvanu...

HIGHLANDER Medvednica 2024.

Pridruži se HIGHLANDER avanturi koja se odvija poviše Zagreba - glavnog grada Hrvatske. Istraži veličanstvenu planinu koja se uzdiže iznad Zagreba kroz jedinstveni planinarski...

INmusic Festival 2024.

INmusic Festival se održava svake godine u lipnju na Jarunu u Zagrebu. To je jedan od najvećih glazbenih festivala u Hrvatskoj koji privlači poznate...

Speedway Grand Prix 2024.

Otvorenje sezone svjetskog prvenstva u speedwayu i ove godine počinje u Hrvatskoj, točnije na stadionu Milenium u Donjem Kraljevcu. Utrka motocikala od 500 kubičnih...

Naš svijet je glazba, Lovran

"Naš svijet je glazba" festival je koji se u organizaciji Puhačkog orkestra Lovran odvija već dugi niz godina. Festival spaja ugodno s korisnim te...