Subota, 13 travnja, 2024
GastronomijaHrvatski tartufi

Hrvatski tartufi

Tartufi su rod gljiva iz porodice Tuberaceae. To su gospodarski iznimno važne gljive. Svoja plodišta najčešće razvijaju od 5 do 30 cm ispod zemlje. Izgledom podsjećaju na krumpir te imaju vrlo snažan i specifičan miris. Uglavnom narastu od veličine trešnje do veličine jabuke.

Tartufi su poznata delicija koja raste pod zemljom i ima intenzivan okus i miris. Hrvatska je jedna od zemalja u kojoj se tartufi prirodno javljaju, posebno u Istri i sjevernoj Hrvatskoj.

U Istri, posebno u okolici grada Buzeta, može se pronaći bijeli tartuf (Tuber magnatum), koji se smatra jednim od najcjenjenijih i najskupljih tartufa na svijetu. Bijeli tartufi se obično beru u jesen, a koriste se u raznim jelima, kao što su tjestenina, rižoto i umaci, kako bi se dodao poseban okus i aroma.

Također, u Hrvatskoj se može pronaći i crni tartuf (Tuber melanosporum), koji je također vrlo cijenjen. Crni tartufi se mogu naći u različitim dijelovima Hrvatske, kao što su Istra, Gorski kotar i Dalmacija. Oni se također koriste u kulinarstvu za obogaćivanje jela s intenzivnim okusom i mirisom.

Uzgoj tartufa postaje sve popularniji u Hrvatskoj, pa se sve više ljudi bavi tartufarstvom, odnosno uzgojem tartufa. Mnoge farme tartufa otvaraju se diljem zemlje kako bi posjetitelji mogli doživjeti berbu tartufa i kušati jela s tartufima. Ova aktivnost također potiče turizam u regijama gdje se tartufi uzgajaju.

Tartufi su postali dio bogate gastronomske scene Hrvatske, pridonoseći njezinoj kulturnoj baštini i privlačeći ljubitelje kvalitetne hrane iz cijelog svijeta.

Tartufarenje
Vađenje tartufa, poznato i kao tartufarenje, je proces traženja i izvlačenja tartufa iz zemlje. Tartufi rastu pod zemljom u simbiozi s korijenjem određenih stabala, poput hrasta, graba ili lipe. Kako bi se tartufi pronašli, koriste se posebno obučeni psi tartufari ili svinje, koji imaju izuzetno razvijeno osjetilo mirisa za otkrivanje tartufa.

Važno je napomenuti da je vađenje tartufa strogo regulirano zakonima i propisima u mnogim zemljama, uključujući i Hrvatsku. U nekim područjima, postoji sezonsko ograničenje za berbu tartufa kako bi se osiguralo održavanje populacije i zaštitilo okoliš. Također, u nekim slučajevima, samo ovlašteni tartufari smiju obavljati vađenje tartufa. Stoga je važno poštivati lokalne propise i pravila prilikom bavljenja tartufarenjem.

0 0 Glasova
Ocjena članka
Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
117,404FansLike
2,397FollowersFollow
11FollowersFollow

Baška rožica – festival cvijeća

Početak predsezone i proljeća u Baški zamirisat će u cvjetnim tonovima. Bašćanski festival cvijeća, Baška rožica, probudit će proljetno raspoloženje u svakom posjetitelju kroz mnoštvo...

Hideout festival, Novalja

Hideout Festival okuplja najbolje svjetske izvođače elektroničke glazbe tijekom pet dana i noći na prekrasnoj hrvatskoj plaži Zrće. Razmislite o zabavama okupanim suncem uz...

Festival igračaka 2024.

Festival igračaka je dvodnevna manifestacija koja okuplja proizvođače igračaka i provodi interaktivne, zabavne i edukativne sadržaje za djecu. Manifestacija Festival igračaka namijenjena je obiteljima s...

Naš svijet je glazba, Lovran

"Naš svijet je glazba" festival je koji se u organizaciji Puhačkog orkestra Lovran odvija već dugi niz godina. Festival spaja ugodno s korisnim te...

Europsko judo prvenstvo Zagreb 2024

Kraj travnja rezerviran je za spektakl! Ljepota Hrvatske, susreće ljepotu juda na Europskom prvenstvu u Zagrebu. Olimpijski, svjetski i europski prvaci stižu u Hrvatsku,...