thecroats.com
hrvati.hr

Srijeda, 21 veljače, 2024

thecroats.com
hrvati.hr

Studeni10. studeniNa današnji dan 1991. pad obrane Bogdanovaca značio je početak kraja za...

Na današnji dan 1991. pad obrane Bogdanovaca značio je početak kraja za Vukovar

Na današnji dan 1991. godine dogodio se pad obrane Bogdanovaca, pitomog Srijemskog sela koje se nalazi samo 6 km od Vukovara, ili na drugu stranu 12-13 km od Vinkovaca. U Bogdanovcima je 1991. godine živjelo 1.113 stanovnika, a 128 ih je nestalo i poginulo.

U Domovinskom ratu tijekom opsade Vukovara, jedina veza Vukovara sa svijetom bio je “kukuruzni put” prema Vinkovcima, preko Bogdanovaca, Marinaca i Nuštra. Padom Marinaca u listopadu 1991., Bogdanovci su ostali jedina oaza u vukovarskoj općini koja je (uz Vukovar) pružala otpor osvajaču. Od 19. listopada 1991. bila je posve presječena veza između Bogdanovaca i Vukovara.

Satnija 204. brigade Zbora narodne garde, koja se nalazila u opkoljenim Bogdanovcima, potom posve samostalno odolijeva napadima srpske vojske. Selo Bogdanovce više se nije moglo (niti imalo čime) braniti. Branitelji Bogdanovaca zajedno s ranjenicima i civilima preko minskih polja i okupiranog područja 10. studenoga 1991. odlučili su pronaći put do Nuštra i Vinkovaca.

Unatoč višemjesečnoj hrabroj obrani u kojoj su sudjelovali mještani, pripadnici policije, Zbora narodne garde, te HOS-a, Bogdanovčani zbog manjka ljudstva i streljiva prisiljeni su popustiti pred agresorskom vojskom i četničkim parapostrojbama koji su iz više smjerova s više od tisuću i pol ljudi ušli u ovo gotovo 100-postotno hrvatsko mjesto. Mještani su prognani, a s njima zajedno i nekoliko malobrojnih srpskih obitelji.

Iako je do slobodnog ali žestoko granatiranog Nuštra samo 6 kilometara, proboj je za neke od njih trajao više dana i noći. Povlačili su se preko minskih polja i okupiranog hrvatskog područja.

Pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga (HOS-a) formirali su takozvanu štafetu smrti. Idući kroz minsko polje hrabro su hodali na čelu kolone kako bi drugima omogućili prolaz. Kada bi prvi stao na minu, na njegovo je mjesto, svjestan da mu svaki korak može donijeti smrt, dobrovoljno stao drugi HOS-ovac.

Bogdanovci su danas primjer i simbol otpora neprijatelju, jedno od mjesta u Hrvatskoj koje je najviše dalo za stvaranje neovisne i slobodne Hrvatske.

Photo: Nepoznati autor

5 4 Glasova
Ocjena članka
Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
107,039FansLike
2,400FollowersFollow
11FollowersFollow
5SubscribersSubscribe

Međunarodni dan materinskoga jezika

Međunarodni dan materinskoga jezika obilježava se svake godine 21. veljače od 2000. godine, s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskog jezika, te njegovanja jezične...

Na današnji dan 2021. umro je legendarni Zlatko Saračević

Na današnji dan 2021. godine umro je legendarni Zlatan "Zlatko" Saračević, hrvatski rukometaš i rukometni trener. S jugoslavenskom reprezentacijom osvojio je zlatnu medalju na Svjetskom...

Vrbske žrtve – 20. veljače 1935.

Vrbske žrtve je događaj u Brodu (danas Slavonskom Brodu) koji se dogodio 20. veljače 1935. godine kada su hrvatski seljaci iz Gornje Vrbe i...