Studeni05. studeniNa današnji dan 1991. palo veliko skladište oružja Jamadol kod Karlovca u...

Na današnji dan 1991. palo veliko skladište oružja Jamadol kod Karlovca u ruke Hrvatske vojske

Na današnji dan, 5. studenoga 1991. godine u ruke Hrvatske vojske palo je veliko skladište streljiva, eksploziva i vojne opreme Jamadol kod Karlovca, kao i kompletno naoružanje Tertorijalne obrane općina Karlovac, Duga Resa, Ozalj, Vojnić i Vrginmost.

Strateški značaj grada Karlovca
Karlovac je bio strateški vrlo značajan grad za JNA i srpske paravojne jedinice. U gradu i okolici je bilo smješteno mnogo objekata neprijateljske vojske: vojarne, skladišta, raketni poligoni, a tu je bilo i Zapovjedništvo Garnizona JNA na čelu sa zapovjednikom Svetozarom Marjanovićem, ratnim zločincem osuđenim na 20 godina zatvora za ubojstvo najmanje 412 osoba sa karlovačkog područja, te uništenje više stotina kuća, kulturnih objekata i 12 sakralnih objekata (crkava, kapelica, groblja).

Osim toga, osvajanjem Karlovca sjeverna i južna Hrvatska bile bi razdvojene na dva dijela i veza prema ostatku Hrvatske bila bi prekinuta. To je i bio cilj komunističke JNA potpomognute militantnim fašističkim milicijama srpskih dobrovoljaca: ispresijecati Hrvatsku na više dijelova i onda je polagano osvajati dio po dio. Tako su uspjeli osvojiti Maslenički most u Dalmaciji, Okučane na autocesti prema istoku Hrvatske, došli na 2 km od Podravske magistrale i postavili najveći cilj: osvajanje Karlovca. To bi bio udarac od kojeg bi se Hrvati teško oporavili.

Napadi JNA i četnika na Karlovac 1991 godine
Zbog toga su krajem rujna i u listopadu 1991. godine grad i okolica žestoko napadani, a neprijateljska vojska je došla gotovo do mostova na ulazu u grad. Situacija je bila više nego kritična, a slabo naoružane postrojbe ZNG-a branile su grad na samim prilazima.

Osobito kritična situacija bila je u velikom prigradskom naselju Turanj kojeg su branile malobrojne postrojbe domaćih vojnika potpomognute dragovoljcima iz Zagreba. Zbog velikog granatiranja i ruševina Turanj je prozvan „malim Vukovarom“.

Skladište Jamadol u rukama Hrvatske vojske
5.11.1991. godine u ruke Hrvatske vojske palo je veliko skladište streljiva, eksploziva i vojne opreme Jamadol kod Karlovca, kao i kompletnim naoružanjem Tertorijalne obrane općina Karlovac, Duga Resa, Ozalj, Vojnić i Vrginmost.

To oružje je omogućilo naoružavanje brojnih postrojbi Hrvatske vojske i jačanje otpora neprijateljskim snagama, tako da ubrzo HV prelazi iz defanzive u ofenzivne akcije, osobito na slavonskom bojištu.

Prije toga ratni zločinac Marjanović prijetio je dizanjem skladišta u zrak ako hrvatski vojnici ne izađu iz brojnih osvojenih vojarni u gradu. Tu prijetnju je i ostvario raketiranjem VBR-ima na Jamadol, ali tragedija je izbjegnuta brzim manevrom snaga HV-a i sklanjanjem najvrjednijeg oružja.

SKH-SDP predao oružje Teritorijalne obrane neprijateljskoj JNA
Odluku o oduzimanju oružja Teritorijalne obrane Slovenije i Hrvatske donio je Generalštab JNA na čelu sa ratnim zločincem Blagojom Adžićem.

Poslušnička SKH-SDP predala je oružje Teritorijalne obrane u ruke neprijateljske JNA između dva kruga izbora 1990 g. To je bila velika količina pješačkog, protuoklopnog i protuzračnog oružja, te lako topništvo. Tim oružjem se moglo naoružati na desetine tisuća ljudi i bitno olakšati obrana Hrvatske.

Za razliku od SKH-SDP, Savez komunista Slovenije odbio je predati oružje slovenskog naroda u ruke JNA odlučnim odbijanjem i organiziranjem otpora neprijatelju.

Izvor: narod.hr / Photo: KAportal

0 0 Glasova
Ocjena članka
Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
120,254FansLike
2,382FollowersFollow
11FollowersFollow

Ultra Europe Split 2024

Deseto izdanje Ultra Europe Music Festivala u Splitu održat će se od 12. do 14. srpnja 2024. Svake godine bolji, veći, posjećeniji - Ultra...

49. Marunada u Lovranu

Marunada u Lovranu je fešta u čast najboljih svjetskih kestena. Lovranci su na svoje marune izuzetno ponosni pa su im u listopadu posvetili manifestaciju nazvanu...

INmusic Festival 2024.

INmusic Festival se održava svake godine u lipnju na Jarunu u Zagrebu. To je jedan od najvećih glazbenih festivala u Hrvatskoj koji privlači poznate...

Forestland 2024.

Najbolje čuvana glazbena tajna Hrvatske je Forestland. Jedan od najdugovječnijih domaćih festivala elektronske glazbe smjestio se u pitoreksno Međimurje i održava se od davne...

Dinaric Rally 2024.

Jubilarna, 5. godina "najtežeg Europskog relija" - Dinaric Rallyja, u 2024. ponovo će godine ugostiti desetke najboljih svjetskih rally raid vozača iz cijelog svijeta!...