thecroats.com
hrvati.hr

Petak, 23 veljače, 2024

thecroats.com
hrvati.hr

Prosinac31. prosinacNa današnji dan 1991. prvi puta je emitirana pjesma Bojna Čavoglave

Na današnji dan 1991. prvi puta je emitirana pjesma Bojna Čavoglave

Pjesma Bojna Čavoglave javno je izvedena na Hrvatskom radiju Split, 31. prosinca 1991. godine. Ubrzo je snimljen i video spot koji je prvi put pušten na OTV-u.

Bojna Čavoglave prva je i jedna od najpoznatijih pjesama pjevača Marka Perkovića Thompsona. Snimio ju je za vrijeme Domovinskog rata, a i sam tekst to pokazuje. Pjesma je imala posebno veliku vrijednost u smislu podizanja morala hrvatskih branitelja i puno je značila Hrvatima koji su živjeli pod prijetnjom od srpskih agresora.

Tekst se bavi obranom od agresije Srba; Thompson u stihovima poručuje da će braniti svoju domovinu (Hrvatsku) i svoje rodno selo Čavoglave.

Pjesma je izdana u vrijeme kada su hrvatske snage, još uvijek nedovoljno obučene i organizirane, trpile poraze u sukobu s tehnički nadmoćnim neprijateljem, te joj se često pripisuje da je podigla moral u kritičnom trenutku sukoba.

Tijekom Domovinskog rata bila je jako slušana, te je proslavila Marka Perkovića Thompsona. On je nakon nje nastavio pjevati domoljubne pjesme, pa su one postale njegov zaštitni znak. Pjesmu slušaju brojni Hrvati i danas, puno godina nakon završetka Domovinskog rata.

Obrada
Bojna Čavoglave doživjela je dvije obrade. Prva je bila na prvom albumu, Moli mala i označena kao Bojna Čavoglave (Remix). Druga, puno opsežnija nalazi se na albumu Druga strana.

Na Thompsonovu albumu Druga strana nalazi se obrada pjesme Bojna Čavoglave.

Uvodna pjesma je potpuno izmijenjena. U obradi ne pjeva Thompson s vojnicima kao u izvornoj pjesmi, ali posebnom tehnologijom izgleda kao da pjeva s više osoba.
Kao posebni zvukovi ne koriste se topovi, nego strojnice.

Nastalo je više pjesama po uzoru na Bojnu Čavoglave, s korištenjem sličnog teksta i melodije. Jedna je pjesma Alena Mustafića i Teške Industrije Hej, junaci branitelji, kojom je dizan moral sarajevskih branitelja tijekom opsade Sarajeva.

Od poznatijih obrada ima još i “Posavske Čavoglave” koju izvodi Drale. Također je za vrijeme Ukrajinske krize 2014. godine, nastala ukrajinska inačica pjesme pod nazivom »Ми найсильніші« (Mi najjači). Pjesma je poslužila kao inspiracija i pjevaču Davoru Dretaru-Dreletu te je prema njoj napravio parodiju Čavel v glavi.

4.8 4 Glasova
Ocjena članka
Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
107,039FansLike
2,400FollowersFollow
11FollowersFollow
5SubscribersSubscribe

Zadar Wings For Life 2024

Ovo će biti 11. obljetnica utrke Wings for Life World Run. Globalna utrka Wings for Life World Run, čiji je cilj pronaći lijek za ozljede...

Ultra Europe Split 2024

Deseto izdanje Ultra Europe Music Festivala u Splitu održat će se od 12. do 14. srpnja 2024. Svake godine bolji, veći, posjećeniji - Ultra...

49. Marunada u Lovranu

Marunada u Lovranu je fešta u čast najboljih svjetskih kestena. Lovranci su na svoje marune izuzetno ponosni pa su im u listopadu posvetili manifestaciju nazvanu...