thecroats.com
hrvati.hr

Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024

thecroats.com
hrvati.hr

Studeni14. studeniNa današnji dan rodio se hrvatski književnik August Šenoa

Na današnji dan rodio se hrvatski književnik August Šenoa

August Šenoa bio je hrvatski novinar i književnik, autor je prvog hrvatskog povijesnog romana (Zlatarovo zlato) i književnik po kojem je nazvan cijeli jedan period (Šenoino doba). Smatra se jednim od najvažnijih predstavnika hrvatskog realizma. Njegovo najpoznatije djelo je roman “Zlatarevo zlato”, koji se često čita u školama diljem Hrvatske.

Šenoa nije bio samo književnik, već je također bio novinar, urednik, prevoditelj, i jedan od ključnih figura kulturnog života 19. stoljeća u Hrvatskoj. Njegovo djelo bilo je usmjereno prema stvaranju realističkih prikaza života i društva, istražujući socijalne i moralne teme. Bio je član mnogih književnih društava i aktivno se bavio kulturnim i političkim pitanjima svog vremena.

U svojim djelima često je opisivao život srednjeg sloja i kritizirao društvene nepravde.

Među njegovim najpoznatijim djelima su:

  • “Zlatarovo zlato” (1871.) – Ovo je njegov najpoznatiji roman i smatra se prvim pravim hrvatskim romanom. Radnja romana smještena je u Zagreb u 16. stoljeću, a prati ljubavnu priču između mladog kovača Petra i plemkinje Jagode.
  • “Diogenes” (1869.) – Ovo je dramsko djelo koje je napisao Šenoa. Temelji se na antičkoj legendi o filozofu Diogenu iz Sinope.
  • “Seljačka buna” (1877.) – Roman koji se bavi temom seljačkog ustanka u Hrvatskoj 1573. godine, poznatog kao Seljačka buna.
  • “Prijan Lovro” (1873.) – Pripovijetka koja opisuje život i borbu Prijana Lovre, seljaka iz Slavonije.
  • “Prosjak Luka” (1866.) – Još jedna pripovijetka koja prikazuje život seljaka i teškoće s kojima se susreću.

Osim ovih, Šenoa je napisao brojne pjesme, romane, pripovijetke, eseje i druge književne radove. Njegova djela često istražuju socijalne, povijesne i moralne teme te su ostavila značajan trag u razvoju hrvatske književnosti.

August Ivan Nepomuk Eduard Šenoa (Zagreb, 14. studenoga 1838. – Zagreb, 13. prosinca 1881.)

0 0 Glasova
Ocjena članka
Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
107,644FansLike
2,400FollowersFollow
11FollowersFollow
5SubscribersSubscribe

Festival svjetla Zagreb 2024

Festival svjetla je manifestaciju tijekom koje su ulice, javni prostori, zgrade i umjetnički objekti osvijetljeni raznim svjetlosnim instalacijama kako bi stvorili spektakularan vizualni doživljaj....

Life on Mars Trail utrka, Novalja

Life on Mars utrka atraktivna je i jedinstvena manifestacija koja se održava na istoimenoj pješačko- trkačkoj stazi na području Metajne (otok Pag). Sedmo izdanje...

Međunarodni dan civilne zaštite

Međunarodni dan civilne zaštite obilježava se svake godine 1. ožujka s ciljem podizanja svijesti o važnosti civilne zaštite u zaštiti ljudi, imovine i okoliša...