thecroats.com
hrvati.hr

Srijeda, 21 veljače, 2024

thecroats.com
hrvati.hr

Studeni25. studeniSveta Katarina

Sveta Katarina

Sveta Katarina Aleksandrijska, također poznata kao Sveta Katarina Egipatska je kršćanska svetica i mučenica koja je živjela u 3. stoljeću. Postala je poznata zbog svoje hrabre obrane kršćanske vjere i svoje predanosti Kristu.

Prema tradiciji, Katarina je bila princeza iz Aleksandrije, u Egiptu, koja se obratila kršćanstvu. Bila je obrazovana žena, teologinja i vrlo mudra. Odbila je udaju za cara Maksima, pokazavši hrabrost u obrani svoje kršćanske vjere.

Legenda kaže da je car Maksimin pokušao odvratiti Katarinu od kršćanstva, a kad nije uspio, car Maksimin ju je tada suočio s pedesetoricom filozofa s namjerom da je oni uvjere kako Krist, jer je umro na križu, ne može biti Bog. No Katarina, služeći se govorničkom vještinom, a još više dobrim poznavanjem filozofije i teologije, pridobila je na svoju stranu mudrace koji, rasvijetljeni milošću, prionuše uz kršćanstvo.

Nakon toga car Maksim ju je mučio na razne načine. No, kako legenda dalje opisuje, svi mučitelji su doživjeli neuspjeh, a Katarina je na kraju bila pogubljena odrubljivanjem glave.

Sveta Katarina smatra se zaštitnicom mnogih zvanja, uključujući učenike, učitelje, filozofe, knjižnice, znanje i znanstvenike. Njezin blagdan slavi se 25. studenog.

Štovanje
Prema kasnijoj legendi anđeli su tijelo sv. Katarine prenijeli na Sinaj i ondje ga pokopali. U blizini toga mjesta kasnije je podignut samostan sv. Katarine koji postoji još i danas.

Sveta Kata, snijeg na vrata
Od svete Katarine počinju pripreme za Božić, pripremamo se za došašće, pjevaju se božićne pjesme, a neki uređuju i svoj dom u božićnom duhu. Najpopularnija meteorološka izreka koja spominje ovu sveticu vezuje je uz snijeg jer obično je ovo doba znatnijeg pogoršanja vremena i osjetnoga zahlađenja, barem je tako nekada bilo.

0 0 Glasova
Ocjena članka
Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
107,039FansLike
2,400FollowersFollow
11FollowersFollow
5SubscribersSubscribe

Međunarodni dan materinskoga jezika

Međunarodni dan materinskoga jezika obilježava se svake godine 21. veljače od 2000. godine, s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskog jezika, te njegovanja jezične...

Na današnji dan 2021. umro je legendarni Zlatko Saračević

Na današnji dan 2021. godine umro je legendarni Zlatan "Zlatko" Saračević, hrvatski rukometaš i rukometni trener. S jugoslavenskom reprezentacijom osvojio je zlatnu medalju na Svjetskom...

Vrbske žrtve – 20. veljače 1935.

Vrbske žrtve je događaj u Brodu (danas Slavonskom Brodu) koji se dogodio 20. veljače 1935. godine kada su hrvatski seljaci iz Gornje Vrbe i...