thecroats.com
hrvati.hr

Srijeda, 21 veljače, 2024

thecroats.com
hrvati.hr

Studeni19. studeniSvjetski dan prevencije zlostavljanja djece

Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece

Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece obilježava se svake godine 19. studenoga. Svjetski dan nastao je na inicijativu Fundacije svjetskog summita žena iz 2000. godine s ciljem stvaranja kulture prevencije diljem svijeta poticanjem vlada i društvenih organizacija na aktivnije uključivanje u zaštiti djece.

Radi skretanja pozornosti na ovaj teški problem, partneri Svjetskoga dana organiziraju aktivnosti za povećanje svijesti i edukacije o zlostavljanju djece i nasilja prema djeci, promicanje poštovanja prava djeteta, te stvaranje prevencije zlostavljanja djece glavnim prioritetom.

Ured pravobraniteljice za djecu u Hrvatskoj 2007. godine pridružio se toj kampanji, kroz organiziranje susreta s djecom, stručnih rasprava, medijske poruke, objavljivanje publikacija za djecu i odrasle te zagovaranje kulture prevencije u društvu.

Prevencija zlostavljanja djece je ključna kako bismo stvorili sigurno okruženje za djecu i omogućili im zdrav rast i razvoj. Svjetski dan posvećen ovoj temi često se koristi kako bi se educirala javnost o različitim oblicima zlostavljanja djece, potaknulo razgovore o prevenciji, i pružila podrška žrtvama.

Edukacija o zlostavljanju djece: Informiranje roditelja, nastavnika, skrbnika i djece samih o znakovima i oblicima zlostavljanja pomaže u prepoznavanju problema i pružanju pomoći.

Podizanje svijesti: Javne kampanje koje podižu svijest o zlostavljanju djece i potiču ljude da djeluju kako bi spriječili takvo ponašanje.

Prevencija putem obiteljske podrške: Naglašavanje važnosti podrške obitelji kako bi se stvorila sigurna i poticajna okolina za djecu.

Zakonske mjere: Promicanje i podržavanje zakona koji štite djecu od zlostavljanja te osiguravaju pravdu za žrtve.

Psihosocijalna podrška: Pružanje resursa i usluga za djecu koja su bila žrtve zlostavljanja kako bi im se pomoglo u oporavku.

0 0 Glasova
Ocjena članka
Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
107,039FansLike
2,400FollowersFollow
11FollowersFollow
5SubscribersSubscribe

Stiže novi stadion na Maksimiru

Nadbiskup zagrebački Dražen Kutleša, premijer Andrej Plenković i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević potpisali su Sporazum o razumijevanju i podršci u vezi rekonstrukcije stadiona na...

Ivo Karlović završio karijeru

Ivo Karlović (44), poznat i kao "Doktor Ivo" ili "Div sa Šalate", objavio je na društvenim mrežama da se oprašta od aktivnog igranja i...

Međunarodni dan materinskoga jezika

Međunarodni dan materinskoga jezika obilježava se svake godine 21. veljače od 2000. godine, s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskog jezika, te njegovanja jezične...