Studeni19. studeniSvjetski dan prevencije zlostavljanja djece

Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece

Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece obilježava se svake godine 19. studenoga. Svjetski dan nastao je na inicijativu Fundacije svjetskog summita žena iz 2000. godine s ciljem stvaranja kulture prevencije diljem svijeta poticanjem vlada i društvenih organizacija na aktivnije uključivanje u zaštiti djece.

Radi skretanja pozornosti na ovaj teški problem, partneri Svjetskoga dana organiziraju aktivnosti za povećanje svijesti i edukacije o zlostavljanju djece i nasilja prema djeci, promicanje poštovanja prava djeteta, te stvaranje prevencije zlostavljanja djece glavnim prioritetom.

Ured pravobraniteljice za djecu u Hrvatskoj 2007. godine pridružio se toj kampanji, kroz organiziranje susreta s djecom, stručnih rasprava, medijske poruke, objavljivanje publikacija za djecu i odrasle te zagovaranje kulture prevencije u društvu.

Prevencija zlostavljanja djece je ključna kako bismo stvorili sigurno okruženje za djecu i omogućili im zdrav rast i razvoj. Svjetski dan posvećen ovoj temi često se koristi kako bi se educirala javnost o različitim oblicima zlostavljanja djece, potaknulo razgovore o prevenciji, i pružila podrška žrtvama.

Edukacija o zlostavljanju djece: Informiranje roditelja, nastavnika, skrbnika i djece samih o znakovima i oblicima zlostavljanja pomaže u prepoznavanju problema i pružanju pomoći.

Podizanje svijesti: Javne kampanje koje podižu svijest o zlostavljanju djece i potiču ljude da djeluju kako bi spriječili takvo ponašanje.

Prevencija putem obiteljske podrške: Naglašavanje važnosti podrške obitelji kako bi se stvorila sigurna i poticajna okolina za djecu.

Zakonske mjere: Promicanje i podržavanje zakona koji štite djecu od zlostavljanja te osiguravaju pravdu za žrtve.

Psihosocijalna podrška: Pružanje resursa i usluga za djecu koja su bila žrtve zlostavljanja kako bi im se pomoglo u oporavku.

0 0 Glasova
Ocjena članka
Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
120,408FansLike
2,380FollowersFollow
12FollowersFollow

Festival balona

Početak rujna već je tradicionalno rezerviran u kalendarima tisuća posjetitelja za najšareniji festival Hrvatske, onaj balona na vrući zrak. Baloni na vrući zrak letjelice...

Ribarska fešta, Vrsar

Opojan miris svježe ribe na gradelama, kao dio bogate ponude istarske gastronomije, veselo druženje uz glazbu i ples tijekom cijelog ljeta, od travnja do...

75. Dubrovačke ljetne igre 2024.

Jubilarne 75. Dubrovačke ljetne igre, koje će se od 10. srpnja do 25. kolovoza održati na različitim ambijentalnim lokacijama grada, tijekom 47 festivalskih dana,...

Ultra Europe Split 2024

Deseto izdanje Ultra Europe Music Festivala u Splitu održat će se od 12. do 14. srpnja 2024. Svake godine bolji, veći, posjećeniji - Ultra...

CRO Race 2024.

CRO Race nije samo natjecanje, već i putovanje kroz životopisnu povijest i bogatu kulturu Hrvatske koje i natjecateljima i publici pruža jedinstveno iskustvo. Prolazeći...