Lipanj05. lipanjSvjetski dan zaštite okoliša

Svjetski dan zaštite okoliša

Svjetski dan zaštite okoliša, koji se obilježava svake godine 5. lipnja, inicijativa je koju su Ujedinjeni narodi uspostavili 1972. godine kako bi podigli svijest o okolišnim pitanjima i potaknuli globalne akcije za zaštitu okoliša.

Ovo obilježavanje ima za cilj angažirati ljude, organizacije i vlade diljem svijeta u aktivnostima koje doprinose očuvanju prirode i održivom razvoju.

Obilježavanjem Svjetskog dana zaštite okoliša, UNEP nastoji istaknuti glavne okolišne probleme i potaknuti razumijevanje uloge i odgovornosti u promišljanju održivog razvoja. Ovaj se dan obilježava u više od 140 zemalja svijeta s ciljem poticanja građana na odgovorno ponašanje za očuvanje planeta i to kroz aktivnu ulogu u održivom i ravnomjernom razvoju.

Obnova ekosustava globalni je poduhvat u velikom opsegu. To znači popraviti milijarde hektara zemlje tako da ljudi imaju pristup hrani, čistoj vodi i poslovima. Ali uključuje i brojne male akcije koje svatko može poduzeti svaki dan: uzgajanje drveća, ozelenjivanje naših gradova, preoblikovanje vrtova ili čišćenje smeća uz rijeke i obale.

Ključne informacije o Svjetskom danu zaštite okoliša:

Tema i domaćin svake godine: Svake godine, Svjetski dan zaštite okoliša ima specifičnu temu i domaćina. Tema reflektira aktualne okolišne izazove, dok domaćinska zemlja organizira glavne aktivnosti i događaje. Na primjer, tema za 2023. godinu bila je “Beat Plastic Pollution”, a domaćin je bila Obala Bjelokosti.

Sudjelovanje: U obilježavanju sudjeluju pojedinci, škole, zajednice, nevladine organizacije, kompanije i vlade. Aktivnosti uključuju sadnju drveća, čišćenje lokalnih zajednica, edukativne radionice, kampanje za smanjenje upotrebe plastike, te mnoge druge inicijative.

Ciljevi: Glavni ciljevi uključuju podizanje svijesti o važnosti očuvanja okoliša, promicanje održivog razvoja, te poticanje pojedinaca i zajednica da preuzmu aktivnu ulogu u zaštiti okoliša.

Aktivnosti i načini sudjelovanja

Edukacija i osvještavanje: Organiziranje edukativnih programa i radionica u školama, zajednicama i online platformama.
Akcije čišćenja: Organiziranje čišćenja plaža, rijeka, šuma i urbanih područja.
Sadnja drveća: Inicijative za sadnju drveća i uređenje zelenih površina.
Kampanje za smanjenje otpada: Promicanje smanjenja upotrebe plastike i recikliranja.
Kreativne aktivnosti: Umjetnički projekti, natjecanja i izložbe koje promiču ekološku svijest.

Kako možete sudjelovati

Edukacija: Informirajte se o aktualnim okolišnim problemima i dijelite informacije sa svojom zajednicom.
Volontiranje: Pridružite se lokalnim ekološkim inicijativama i volontirajte svoje vrijeme i resurse.
Održivi stil života: Prilagodite svoj životni stil kako biste smanjili negativan utjecaj na okoliš, npr. smanjenjem potrošnje plastike, recikliranjem i korištenjem obnovljivih izvora energije.
Sudjelovanje u događajima: Prisustvujte ili organizirajte događaje povodom Svjetskog dana zaštite okoliša u svojoj zajednici.

Svjetski dan zaštite okoliša predstavlja priliku za sve nas da zajedno djelujemo u zaštiti našeg planeta, osiguravajući održivu budućnost za sve generacije.

0 0 Glasova
Ocjena članka
Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
120,254FansLike
2,382FollowersFollow
11FollowersFollow

CRO Race 2024.

CRO Race nije samo natjecanje, već i putovanje kroz životopisnu povijest i bogatu kulturu Hrvatske koje i natjecateljima i publici pruža jedinstveno iskustvo. Prolazeći...

Ribarska fešta, Vrsar

Opojan miris svježe ribe na gradelama, kao dio bogate ponude istarske gastronomije, veselo druženje uz glazbu i ples tijekom cijelog ljeta, od travnja do...

Dinaric Rally 2024.

Jubilarna, 5. godina "najtežeg Europskog relija" - Dinaric Rallyja, u 2024. ponovo će godine ugostiti desetke najboljih svjetskih rally raid vozača iz cijelog svijeta!...

RetrOpatija

Ljubitelji energične glazbe i ludih ritmova iz 20. stoljeća doći će na svoje na ovoj jedinstvenoj manifestaciji koja slavi retro. RetrOpatija je glazbeni vremeplov u...

25. Fiumanka

Rijeka i njezina luka ponovo će postati mjesto susreta mnogobrojnih nautičara na međunarodnoj jedriličarskoj manifestaciji koja u najsjevernijem jadranskom zaljevu, iz godinu u godinu...