Studeni11. studeniDan hrvatskih knjižnica

Dan hrvatskih knjižnica

Dan hrvatskih knjižnica obilježava se u Hrvatskoj 11. studenog svake godine.

Odlukom 37. skupštine Hrvatskoga knjižničarskog društva, održane 2010. godine u Tuhelju, dan proglašenja prvoga hrvatskog Zakona o bibliotekama 11. studenoga 1960. godine obilježava se kao Dan hrvatskih knjižnica.

Taj dan je prigoda da javnosti predstave svoj rad, ali i upozore na probleme s kojima se svakodnevno susreću.

Knjižnice su najvažnije ustanove nacionalne informacijske infrastrukture, jednako otvorene prema svim socijalnim, kulturnim i etničkim zajednicama i omogućavaju slobodan pristup informacijama u svim medijima.

Knjižnice su iznimno važne institucije koje igraju ključnu ulogu u oblikovanju i podršci kulturnom, obrazovnom i informacijskom razvoju društva.

Povijest knjižnica
Prve knjižnice datiraju iz drevne Mezopotamije i antičkog Egipta, a tijekom stoljeća razvile su se u središta znanja i kulture. Rimski car August otvorio je prvu javnu knjižnicu, a koncept knjižnica proširio se diljem svijeta. S razvojem tiskarske tehnologije u 15. stoljeću, knjižnice su postale još važnije u očuvanju i distribuciji pisane riječi.

Pristup informacijama
Knjižnice pružaju slobodan pristup raznolikom spektru informacija. Osim knjiga, moderna knjižnica često nudi pristup elektroničkim resursima, bazama podataka i internetskim izvorima.

Obrazovanje
Knjižnice su ključni resurs za obrazovanje. Pružaju materijale za učenje, podršku istraživanjima i edukaciju korisnika, bez obzira na njihovu dob ili obrazovni status.

Kulturno središte
Knjižnice su često kulturna središta zajednice, pružajući prostor za kulturne događaje, predavanja, izložbe i druge aktivnosti koje promiču umjetnost i kulturu.

Poticanje čitanja
Knjižnice potiču ljubav prema čitanju i literaturi. Programi poput čitateljskih klubova, radionica i književnih događanja stvaraju zajedništvo i potiču kulturnu raznolikost.

Knjižnice su temeljni stup društva, pružajući podršku obrazovanju, kulturi i slobodnom pristupu informacijama. Njihova sposobnost prilagodbe suvremenim trendovima osigurava da i dalje ostaju vitalni resursi za zajednice diljem svijeta. Očuvanje i promicanje uloge knjižnica ključno je za daljnji kulturni i intelektualni razvoj društva.

0 0 Glasova
Ocjena članka
Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
120,254FansLike
2,382FollowersFollow
11FollowersFollow

Festival balona

Početak rujna već je tradicionalno rezerviran u kalendarima tisuća posjetitelja za najšareniji festival Hrvatske, onaj balona na vrući zrak. Baloni na vrući zrak letjelice...

59. Vinkovačke jeseni

Vinkovačke jeseni, tradicijski su hrvatski folklorni festival u Vinkovcima, najstarija i najveća europska manifestacija tradicijske kulture. Prve Vinkovačke jeseni održane su u rujnu 1966.,...

RetrOpatija

Ljubitelji energične glazbe i ludih ritmova iz 20. stoljeća doći će na svoje na ovoj jedinstvenoj manifestaciji koja slavi retro. RetrOpatija je glazbeni vremeplov u...

Forestland 2024.

Najbolje čuvana glazbena tajna Hrvatske je Forestland. Jedan od najdugovječnijih domaćih festivala elektronske glazbe smjestio se u pitoreksno Međimurje i održava se od davne...

49. Marunada u Lovranu

Marunada u Lovranu je fešta u čast najboljih svjetskih kestena. Lovranci su na svoje marune izuzetno ponosni pa su im u listopadu posvetili manifestaciju nazvanu...