thecroats.com
hrvati.hr

Srijeda, 21 veljače, 2024

thecroats.com
hrvati.hr

Studeni11. studeniDan hrvatskih knjižnica

Dan hrvatskih knjižnica

Dan hrvatskih knjižnica obilježava se u Hrvatskoj 11. studenog svake godine.

Odlukom 37. skupštine Hrvatskoga knjižničarskog društva, održane 2010. godine u Tuhelju, dan proglašenja prvoga hrvatskog Zakona o bibliotekama 11. studenoga 1960. godine obilježava se kao Dan hrvatskih knjižnica.

Taj dan je prigoda da javnosti predstave svoj rad, ali i upozore na probleme s kojima se svakodnevno susreću.

Knjižnice su najvažnije ustanove nacionalne informacijske infrastrukture, jednako otvorene prema svim socijalnim, kulturnim i etničkim zajednicama i omogućavaju slobodan pristup informacijama u svim medijima.

Knjižnice su iznimno važne institucije koje igraju ključnu ulogu u oblikovanju i podršci kulturnom, obrazovnom i informacijskom razvoju društva.

Povijest knjižnica
Prve knjižnice datiraju iz drevne Mezopotamije i antičkog Egipta, a tijekom stoljeća razvile su se u središta znanja i kulture. Rimski car August otvorio je prvu javnu knjižnicu, a koncept knjižnica proširio se diljem svijeta. S razvojem tiskarske tehnologije u 15. stoljeću, knjižnice su postale još važnije u očuvanju i distribuciji pisane riječi.

Pristup informacijama
Knjižnice pružaju slobodan pristup raznolikom spektru informacija. Osim knjiga, moderna knjižnica često nudi pristup elektroničkim resursima, bazama podataka i internetskim izvorima.

Obrazovanje
Knjižnice su ključni resurs za obrazovanje. Pružaju materijale za učenje, podršku istraživanjima i edukaciju korisnika, bez obzira na njihovu dob ili obrazovni status.

Kulturno središte
Knjižnice su često kulturna središta zajednice, pružajući prostor za kulturne događaje, predavanja, izložbe i druge aktivnosti koje promiču umjetnost i kulturu.

Poticanje čitanja
Knjižnice potiču ljubav prema čitanju i literaturi. Programi poput čitateljskih klubova, radionica i književnih događanja stvaraju zajedništvo i potiču kulturnu raznolikost.

Knjižnice su temeljni stup društva, pružajući podršku obrazovanju, kulturi i slobodnom pristupu informacijama. Njihova sposobnost prilagodbe suvremenim trendovima osigurava da i dalje ostaju vitalni resursi za zajednice diljem svijeta. Očuvanje i promicanje uloge knjižnica ključno je za daljnji kulturni i intelektualni razvoj društva.

0 0 Glasova
Ocjena članka
Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
107,039FansLike
2,400FollowersFollow
11FollowersFollow
5SubscribersSubscribe

Međunarodni dan materinskoga jezika

Međunarodni dan materinskoga jezika obilježava se svake godine 21. veljače od 2000. godine, s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskog jezika, te njegovanja jezične...

Na današnji dan 2021. umro je legendarni Zlatko Saračević

Na današnji dan 2021. godine umro je legendarni Zlatan "Zlatko" Saračević, hrvatski rukometaš i rukometni trener. S jugoslavenskom reprezentacijom osvojio je zlatnu medalju na Svjetskom...

Vrbske žrtve – 20. veljače 1935.

Vrbske žrtve je događaj u Brodu (danas Slavonskom Brodu) koji se dogodio 20. veljače 1935. godine kada su hrvatski seljaci iz Gornje Vrbe i...