Travanj22. travanjDan planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja svake godine. Ovaj dan posvećen je podizanju svijesti o zaštiti okoliša i promicanju održivog korištenja resursa kako bismo sačuvali ljepotu i resurse naše planete za buduće generacije.

Tijekom Dana planeta Zemlje organiziraju se različite aktivnosti poput čišćenja okoliša, sadnje drveća, edukativnih programa i kampanja za podizanje svijesti o klimatskim promjenama i očuvanju prirode.

Na konferenciji UNESCO-a 1969. godine John McConnell prvi je put predstavio zamisao obilježavanja Dana Zemlje i iste je godine dizajnirana Zastava Zemlje, a sam je naziv Earth day prvi put upotrijebio 21. ožujka gradonačelnik San Francisca Joseph Alioto 1969. g., u proglasu kojim je odlučeno da se u gradu i na područja San Francisca proslavi kao Dan planeta Zemlje.

Postoji mnogo načina na koje možemo doprinijeti očuvanju planeta Zemlje.

Smanjenje potrošnje energije: Koristite energetski učinkovite uređaje, smanjite potrošnju električne energije u domaćinstvu, koristite solarne panele ili vjetroelektrane za proizvodnju energije.

Recikliranje: Redovito reciklirajte papir, plastiku, staklo i metal kako biste smanjili količinu otpada koji završava na odlagalištima.

Smanjenje korištenja plastike: Izbjegavajte jednokratnu plastiku koliko je to moguće, koristite višekratne proizvode i nosite vlastite vrećice za kupovinu.

Očuvanje voda: Smanjite potrošnju vode tako što ćete popraviti curenja, koristiti uređaje za uštedu vode, zalijevati vrtove noću kako bi se smanjila evaporacija vode i prikupljati kišnicu za navodnjavanje.

Promicanje održive prehrane: Smanjite unos mesa i mliječnih proizvoda jer proizvodnja ovih namirnica može imati veliki utjecaj na okoliš. Umjesto toga, konzumirajte više voća, povrća, cjelovitih žitarica i mahunarki.

Održiva mobilnost: Koristite javni prijevoz, bicikl ili hodanje umjesto individualnog automobila kada god je to moguće. Ako koristite automobil, razmislite o kupnji vozila s manjom emisijom ugljičnog dioksida ili električnog vozila.

Podržavanje zaštite prirode: Sudjelujte u volonterskim aktivnostima za očuvanje prirode, podržavajte organizacije koje se bave zaštitom okoliša i glasajte za političare koji podržavaju održive politike.

Svaka od ovih aktivnosti, i mnoge druge, može doprinijeti očuvanju planeta Zemlje i stvaranju održivije budućnosti za sve nas.

0 0 Glasova
Ocjena članka
Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
120,181FansLike
2,389FollowersFollow
11FollowersFollow

INmusic Festival 2024.

INmusic Festival se održava svake godine u lipnju na Jarunu u Zagrebu. To je jedan od najvećih glazbenih festivala u Hrvatskoj koji privlači poznate...

Vinodar – festival vina u Daruvaru

Vinodar – najzabavniji festival vina je najpoznatija i najznačajnija tradicionalna manifestacija Grada i njegovih vinara i vinogradara, koja se održava početkom lipnja, a u...

Ultra Europe Split 2024

Deseto izdanje Ultra Europe Music Festivala u Splitu održat će se od 12. do 14. srpnja 2024. Svake godine bolji, veći, posjećeniji - Ultra...

10. Zrin festival

Zrin festival posvećen je svima željnima avanture u netaknutoj prirodi, kulture u autentičnom okruženju, ljepote, mira, radosti u kraju mirisno čistog zraka, osvježavajuće netaknute...

Pannonian Challenge 2024.

Pannonian Challenge, najveći hrvatski festival ekstremnog sporta i urbane kulture, slavi svoj 25. rođendan! Od 24. do 26. svibnja osječki skate park na lijevoj obali...