Prosinac13. prosinacDanas je blagdan svete Lucije

Danas je blagdan svete Lucije

Sveta Lucija od Sirakuze (283. – 304.) je bila kršćanska mučenica koja je zbog svoje vjere podnijela mučeništvo 303. godine. Njen dan slavi se danas – 13. prosinca.

Poput većine ranokršćanskih mučenika, sveta Lucija je poznata po svojim dobrim djelima u životu i nasilnoj smrti. Prema legendi, nosila je hranu i vodu kršćanima koji su bili prisiljeni sakriti se u katakombama Rima. Katakombe su bile mračne i Lucy su trebale slobodne ruke da nosi zalihe. Stoga je napravila drevnu verziju naglavne svjetiljke, noseći vijenac od svijeća na vrhu glave kako bi osvijetlila put.  

Sveta Lucija umrla je užasnom, jezivom smrću 304. godine nakon što je odbila odustati od zavjeta čistoće kako bi se udala za poganina za kojeg je bila zaručena. Progonitelji kršćana mačem su joj odrubili glavu nakon dužeg mučenja.

Kroz svu kršćansku povijest štuje se među kršćanima kao mnogostruka zaštitnica – slijepih (tjelesno i duhovno), ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača. Prema predaji, Sv. Luciji su izvađene oči i stavljene na tanjur, pa se ona smatra zaštitnicom očiju i vida.

Običaj je da se prati i zapisuje vrijeme kroz 12 dana od Lucije do Božića. Pučka predaja kaže da će sljedeće godine biti u pojedinom mjesecu takvo vrijeme, kakvo je u odgovarajući dan od Lucije do Božića.

Na blagdan svete Lucije također se sije pšenica, simbol života kod kršćana. Kripta splitske katedrale posvećena je ovoj svetici.

U nekim kulturama, posebno u skandinavskim zemljama, taj dan obilježava se tradicionalnim običajima poput nošenja svijeća, često u obliku kruna na glavama djevojaka. Kršćanski je to blagdan i obilježava spomen na mučenicu Luciju iz Sirakuze koja je, prema legendi, donijela hranu kršćanima koji su se skrivali u rimskim katakombama. Kako bi osvijetlila put, ali zadržala slobodne ruke, hrabra je dobrotvorka na glavu stavila vijenac od svijeća.

Relikvije sv. Lucije
Relikvije sv. Lucije čuvane su u Veneciji u Crkvi sv. Lucije. Crkva je srušena 1861. godine da bi se pripremila gradnja željezničkog kolodvora, a relikvije su prenesene u obližnju crkvu San Germia, gdje su i danas. Venecijanski željeznički kolodvor danas nosi naziv ove svetice. I kripta splitske katedrale posvećena je ovoj svetici.

0 0 Glasova
Ocjena članka
Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
120,254FansLike
2,382FollowersFollow
11FollowersFollow

RetrOpatija

Ljubitelji energične glazbe i ludih ritmova iz 20. stoljeća doći će na svoje na ovoj jedinstvenoj manifestaciji koja slavi retro. RetrOpatija je glazbeni vremeplov u...

Festival sira u Svetvinčentu

Festival sira koji se održava sredinom mjeseca rujna okuplja najbolje sirare, zaljubljenike u sir a i ostale gastronomade. U središtu južnog dijela Istre na...

Bear Stone Festival 2024.

Bear Stone Festival posvećen je Psychedelic/Desert/Stoner Rock žanrovima koji se održava u jedinstvenom prirodnom okruženju. Glavna ideja festivala je kombinirati njegov zadivljujući krajolik, široki...

Dinaric Rally 2024.

Jubilarna, 5. godina "najtežeg Europskog relija" - Dinaric Rallyja, u 2024. ponovo će godine ugostiti desetke najboljih svjetskih rally raid vozača iz cijelog svijeta!...

Casanova Tour, Vrsar

Prepustite se šetnji romantičnim Vrsarom, otkrijte do sad neistražene dijelove starog grada i upoznajte ljubav na Casanovin način. Giacomo Casanova, najpoznatiji svjetski zavodnik te njegovi...