thecroats.com
hrvati.hr

Srijeda, 21 veljače, 2024

thecroats.com
hrvati.hr

Prosinac22. prosinacDanas je prvi dan zime

Danas je prvi dan zime

Danas je prvi dan zime na sjevernoj polutci, poznat je i kao zimski solsticij. Na južnoj polutci, to je vrijeme ljetnjeg solsticija. Ovaj trenutak označava najkraći dan u godini na sjevernoj polutci i najduži dan na južnoj polutci.

Zima je najhladnije godišnje doba koje započinje 21. ili 22. prosinca u kojemu dani traju kraće od noći, a priroda je uspavana u skladu s niskim temperaturama.

Zimski solsticij označava točku kada Sunce dostiže najnižu točku na nebu u godini. Nakon ovog datuma, dan će postati duži kako će se Sunce uzdizati na nebu. Zimski solsticij ima dugu povijest i često se povezuje sa različitim tradicijama i praznicima širom svijeta.

Osim astronomskog značaja, prvi dan zime može imati i značaj u mnogim kulturama i običajima koji se bave promjenama u prirodi, sezonskim aktivnostima i blagdanskim proslavama.

Prvi dan zime označava i početak zimske sezone, koja je idealna za različite zimske sportove i aktivnosti. Skijanje, sankanje, klizanje i planinarenje su samo neki od sportova koji postaju popularni tijekom ovog perioda.

Zimski solsticij ima i utjecaj na biljni i životinjski svijet jer označava početak zimske hibernacije i prilagođavanje organizama na hladnije uvjete.

Zima završava u srijedu 20. ožujka 2024.

0 0 Glasova
Ocjena članka
Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
107,039FansLike
2,400FollowersFollow
11FollowersFollow
5SubscribersSubscribe

Stiže novi stadion na Maksimiru

Nadbiskup zagrebački Dražen Kutleša, premijer Andrej Plenković i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević potpisali su Sporazum o razumijevanju i podršci u vezi rekonstrukcije stadiona na...

Ivo Karlović završio karijeru

Ivo Karlović (44), poznat i kao "Doktor Ivo" ili "Div sa Šalate", objavio je na društvenim mrežama da se oprašta od aktivnog igranja i...

Međunarodni dan materinskoga jezika

Međunarodni dan materinskoga jezika obilježava se svake godine 21. veljače od 2000. godine, s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskog jezika, te njegovanja jezične...