thecroats.com
hrvati.hr

Srijeda, 21 veljače, 2024

thecroats.com
hrvati.hr

Listopad31. listopadDanas je Svjetski dan štednje

Danas je Svjetski dan štednje

Svjetski dan štednje obilježava se svake godine 31. listopada u spomen na Prvi međunarodni kongres štedioničara održan 1924. u Milanu. Taj dan posvećen je promicanju i jačanju svijesti javnosti o važnosti štednje za suvremenu ekonomiju i osobne potrebe svakog pojedinca.

Svjetski dan štednje obilježava se s ciljem podizanja svijesti o važnosti štednje, financijske pismenosti te potrebe za promicanjem održavih financijskih navika diljem svijeta. Ovaj dan pruža priliku za promišljanje o načinima kako pojedinci i zajednice mogu bolje upravljati svojim financijama, postići financijsku sigurnost i graditi održivo gospodarstvo.

Štednja kao ključna financijska navika
Štednja igra ključnu ulogu u financijskoj dobrobiti pojedinca i društva u cjelini. Omogućuje građanima da planiraju svoju budućnost, odnosno osiguraju financijsku sigurnost u mirovini, financiraju obrazovanje, ili se nose s neočekivanim izdacima. Također, štednja ima pozitivan utjecaj na gospodarstvo jer potiče kapitalnu akumulaciju i podržava stabilnost financijskog sustava.

Financijska pismenost
Važan aspekt Svjetskog dana štednje je naglasak na financijskoj pismenosti. Edukacija o financijama ključna je kako bi pojedinci stekli osnovno razumijevanje upravljanja novcem, pravilnog budžetiranja i raznolikih opcija štednje i ulaganja. Organizacije diljem svijeta provode različite inicijative kako bi podigli razinu financijske pismenosti među građanima, posebno mladima.

Digitalna transformacija štednje
Uz brzi napredak tehnologije, načini štednje također su se transformirali. Digitalne platforme omogućuju lakši pristup financijskim uslugama, a razvoj fintech industrije donosi inovativne načine upravljanja financijama. Sve to doprinosi povećanoj dostupnosti štednje i ulaganja, posebno za mlade generacije koje su odrasle u digitalnom dobu.

Svjetski dan štednje prilika je za promišljanje o financijskim ciljevima i odgovornom upravljanju novcem. Potiče nas na razvoj zdravih financijskih navika koje nisu važne samo za pojedince, već imaju i šire društvene i ekonomske implikacije. Kroz podršku edukaciji i promicanje štednje, možemo stvoriti održivo i sigurno financijsko okruženje za sve.

0 0 Glasova
Ocjena članka
Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
107,039FansLike
2,400FollowersFollow
11FollowersFollow
5SubscribersSubscribe

Međunarodni dan materinskoga jezika

Međunarodni dan materinskoga jezika obilježava se svake godine 21. veljače od 2000. godine, s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskog jezika, te njegovanja jezične...

Na današnji dan 2021. umro je legendarni Zlatko Saračević

Na današnji dan 2021. godine umro je legendarni Zlatan "Zlatko" Saračević, hrvatski rukometaš i rukometni trener. S jugoslavenskom reprezentacijom osvojio je zlatnu medalju na Svjetskom...

Vrbske žrtve – 20. veljače 1935.

Vrbske žrtve je događaj u Brodu (danas Slavonskom Brodu) koji se dogodio 20. veljače 1935. godine kada su hrvatski seljaci iz Gornje Vrbe i...