Subota, 13 travnja, 2024
InfoKako zatražiti pomoć u Hrvatskoj?

Kako zatražiti pomoć u Hrvatskoj?

Ako se nalazite u Hrvatskoj i trebate tražiti pomoć, postoje nekoliko načina na koje to možete učiniti. Važno je zapamtiti da su ovi brojevi namijenjeni za hitne situacije i ozbiljne probleme.

Ako trebate manje hitnu pomoć ili informacije, možete se obratiti lokalnim informacijskim centrima, turističkim agencijama ili tražiti pomoć od osoblja hotela ili smještaja gdje se nalazite.

Hitne situacije: U slučaju hitnih situacija kao što su ozljede, nagle bolesti ili neki drugi hitni incident, trebate nazvati broj 112. To je opći hitni broj u Hrvatskoj koji vam omogućuje kontakt s hitnim službama poput hitne medicinske pomoći, vatrogasaca ili policije. Operater na broju 112 će vam pružiti upute i koordinirati pomoć.

Policija: Ako vam je potrebna pomoć u vezi s sigurnošću, krađom, gubitkom osobnih dokumenata ili nekim drugim kaznenim djelom, trebali biste kontaktirati policiju. Broj za hitne pozive policije u Hrvatskoj je 192.

HGSS: Hrvatska gorska služba spašavanja je dobrovoljna i neprofitna organizacija koja pruža spasilačke usluge u planinama, speleologiji, vodi i drugim teško pristupačnim područjima u Hrvatskoj. HGSS ima dugu tradiciju i široko je priznat kao stručna organizacija za spašavanje u hitnim situacijama. HGSS je organiziran u lokalne stanice diljem Hrvatske. Svakoj stanici pripadaju obučeni spašavatelji koji volontiraju i spremni su pružiti pomoć u slučaju potrebe. Ako se nalazite u hitnoj situaciji u planinskom ili teško pristupačnom području u Hrvatskoj, možete nazvati broj 112 i zatražiti pomoć. Operater će vas preusmjeriti na HGSS koji će organizirati spašavanje.

Vatrogasci: U Hrvatskoj, vatrogasne usluge pružaju se putem Javne vatrogasne postrojbe (JVP) i dobrovoljnih vatrogasnih društava. Vatrogasci u Hrvatskoj imaju važnu ulogu u zaštiti ljudi, imovine i prirodnih resursa od požara i drugih hitnih situacija.

U slučaju požara ili drugih hitnih situacija, možete pozvati broj 112, koji je opći hitni broj u Hrvatskoj. Operater će vas povezati s vatrogasnom postrojbom ili dobrovoljnim vatrogasnim društvom koje je nadležno za vaše područje.

Javna vatrogasna postrojba (JVP) je profesionalna vatrogasna služba koja se nalazi u većim gradovima i naseljima. Oni imaju specijalizirane timove i opremu za gašenje požara, spašavanje ljudi i intervencije u drugim hitnim situacijama.

Dobrovoljna vatrogasna društva su organizacije koje djeluju na dobrovoljnoj bazi i sastoje se od lokalnih vatrogasaca koji su obučeni za spašavanje i gašenje požara. Ova društva obično pokrivaju ruralna i manja naselja diljem Hrvatske.

HAK: Hrvatski autoklub, organizacija koja pruža usluge i informacije vezane uz promet i cestovni promet u Hrvatskoj.

Njihove usluge uključuju tehničku podršku, informacije o stanju prometa, turističke informacije, pomoć na cesti, tehničke preglede vozila, izdavanje međunarodnih vozačkih dozvola i mnoge druge usluge koje olakšavaju putovanje i vožnju.

HAK također pruža informacije o stanju prometa, posebno tijekom ljetnih mjeseci kada je turizam u Hrvatskoj vrlo aktivan. Ove informacije uključuju stanje cesta, gužve, radove na cestama, vremenske uvjete i druge relevantne podatke. Pomoć na cesti (+385 1) 1987.

Turističke informacije: Ako ste turist i trebate općenite informacije, preporuke ili pomoć, možete se obratiti lokalnim turističkim uredima ili informacijskim centrima. Oni će vam pružiti korisne informacije o turističkim atrakcijama, smještaju i drugim pitanjima vezanim za turizam.

Ambasada ili konzulat: Ako ste strani državljanin i imate ozbiljan problem ili trebate konzularnu pomoć, možete kontaktirati svoju ambasadu ili konzulat u Hrvatskoj. Oni će vam pružiti savjete, podršku i informacije vezane uz konzularne usluge.

Uvijek je dobro imati kopije važnih dokumenata poput putovnice ili identifikacijskih dokumenata na sigurnom mjestu, kako biste ih mogli brzo dostupiti ako je potrebno.

0 0 Glasova
Ocjena članka
Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
117,404FansLike
2,397FollowersFollow
11FollowersFollow

59. Vinkovačke jeseni

Vinkovačke jeseni, tradicijski su hrvatski folklorni festival u Vinkovcima, najstarija i najveća europska manifestacija tradicijske kulture. Prve Vinkovačke jeseni održane su u rujnu 1966.,...

INmusic Festival 2024.

INmusic Festival se održava svake godine u lipnju na Jarunu u Zagrebu. To je jedan od najvećih glazbenih festivala u Hrvatskoj koji privlači poznate...

Europsko judo prvenstvo Zagreb 2024

Kraj travnja rezerviran je za spektakl! Ljepota Hrvatske, susreće ljepotu juda na Europskom prvenstvu u Zagrebu. Olimpijski, svjetski i europski prvaci stižu u Hrvatsku,...

4 Islands MTB race

4 Islands MTB Croatia je brdsko biciklistička utrka s jedinstvenim doživljajem vožnje u samo 5 dana na 4 različita kvarnerska otoka: Krk, Cres, Lošinj...

Fešta od Maja u Novalji

Uoči prvosvibanjskih praznika, svake godine održava se sad već tradicionalna gastronomska manifestacija „Fešta od Maja“ koju vrijedni novaljski ugostitelji već tradicionalno pripremaju svojim posjetiteljima. Vrijedne...