thecroats.com
hrvati.hr

Srijeda, 21 veljače, 2024

thecroats.com
hrvati.hr

Veljača11. veljačaMeđunarodni dan žena i djevojaka u znanosti

Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti

Međunarodni dan žena u znanosti obilježava se svake godine 11. veljače. Ovaj dan posvećen je promicanju uloge žena u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici (STEM područjima) i podsjećanju na njihov doprinos u tim područjima.

Cilj je potaknuti veće sudjelovanje žena u znanstvenim disciplinama, poboljšati pristup žena znanstvenim karijerama te promicati rodnu ravnopravnost u akademskim i istraživačkim institucijama diljem svijeta.

Opća skupština Ujedinjenih naroda donijela je rezoluciju 70/212 22. prosinca 2015. kojom je 11. veljače proglašeno godišnjim obilježavanjem obilježavanja. Tema se odabire svake godine kako bi se istaknuo određeni fokus i područje rasprave oko fokusne točke za rodnu ravnopravnost u znanosti.

Ovaj dan pruža priliku da se istaknu postignuća žena u znanosti te da se potakne potencijal mladih djevojaka da se upuste u znanstvene karijere kao i podsjetnik da žene i djevojke igraju ključnu ulogu u znanstvenim i tehnološkim zajednicama i da njihovo sudjelovanje treba ojačati.

Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti svake godine provodi UNESCO u suradnji s UN Women. Obje organizacije surađuju s nacionalnim vladama, međuvladinim organizacijama, partnerima iz civilnog društva, sveučilištima i korporacijama kako bi postigle zajednički cilj promicanja uloge žena i djevojaka u znanstvenim poljima i slavile one koje su već uspješne na tom polju.

0 0 Glasova
Ocjena članka
Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
107,039FansLike
2,400FollowersFollow
11FollowersFollow
5SubscribersSubscribe

Stiže novi stadion na Maksimiru

Nadbiskup zagrebački Dražen Kutleša, premijer Andrej Plenković i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević potpisali su Sporazum o razumijevanju i podršci u vezi rekonstrukcije stadiona na...

Ivo Karlović završio karijeru

Ivo Karlović (44), poznat i kao "Doktor Ivo" ili "Div sa Šalate", objavio je na društvenim mrežama da se oprašta od aktivnog igranja i...

Međunarodni dan materinskoga jezika

Međunarodni dan materinskoga jezika obilježava se svake godine 21. veljače od 2000. godine, s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskog jezika, te njegovanja jezične...