Lipanj10. lipanjNa današnji dan 1687. sveti Josip imenovan zaštitnikom Hrvatske i hrvatskog naroda

Na današnji dan 1687. sveti Josip imenovan zaštitnikom Hrvatske i hrvatskog naroda

Na današnji dan 1687. godine sveti Josip imenovan zaštitnikom Hrvatske i hrvatskog naroda jednoglasnom odlukom redova i staleža Hrvatskog sabora.

Sveti Josip, obrtnik (po predaji tesar) iz Galileje, zaručnik Marijin i Isusov poočim i hranitelj, glava Svete obitelji. Odlukom Hrvatskoga sabora iz 1687. godine proglašen je zaštitnikom hrvatskog naroda. Papinskom odlukom »Quemadmodum Deus« Pia IX. 8. prosinca 1870. proglašen je zaštitnikom sveopće Katoličke Crkve. Sv. Josip je i zaštitnik Drugoga vatikanskog sabora, a od 2013. i Vatikana.

Hasburška dinastija štovala je sv. Josipa, sve od cara Leopolda I. Nastao je običaj, da se carevićima daje ime Josip (njem. Joseph). Tako su Hasburgovci imali careve: Josipa I., Josipa II. i Franju Josipa I.

Časti se u Italiji (pogotovo na Siciliji), u talijanskim zajednicama u SAD-u, na Filipinima, u Kanadi, na Malti, u Španjolskoj i drugdje. Sv. Josip je svetac zaštitnik brojnih država širom svijeta, uključujući i Hrvatsku.

Prema Crkvenoj tradiciji, srijeda nakon druge nedjelje po Uskrsu slavi se kao blagdan zaštite sv. Josipa.

Sveti Josip u Hrvatskoj

Svetkovina sv. Josipa je 19. ožujka, a slavi se i 1. svibnja kao sv. Josip radnik. Njemu su posvećene mnoge molitve kao što su: litanije sv. Josipa, krunica svetom Josipu, trodnevnice, devetnica, tridesetodnevnica i dr.

Vlada Dubrovačke Republike je 20. ožujka 1521. godine prihvatila prijedlog da se u Republici svetkovina svetog Josipa slavi kao zapovijedni blagdan.

U sjevernim krajevima Hrvatske štovanje su mu širili isusovci, a Hrvatski sabor na svojemu zasjedanju 9. i 10. lipnja 1687. godine proglasio ga je zaštitnikom Hrvatskoga Kraljevstva. Točnije, u saborskom protokolu od tih dana, na latinskom piše: „Sveti Josip, Krista Spasitelja vjerni branitelj, Djevice Bogorodice djevičanski zaručnik, za posebnog zaštitnika Kraljevine Hrvatske u Državnom saboru godine 1687. od redova i staleža jednoglasno je odabran.”

Hrvatski biskupi na svojemu zasjedanju u Splitu 1972. godine izjavili su „da je odluka Hrvatskog sabora iz 1687. god. i sada na snazi, jer Sabor nije imao u vidu apstraktno hrvatsko kraljevstvo, nego hrvatski narod, koji nadživljuje sve peripetije oko svoga suvereniteta…”. Tada je Hrvatska biskupska konferencija donijela odluku da se osobito mora štovati u Hrvatskoj. To je proglašenje na prijedlog zagrebačkog biskupa Martina Borkovića bilo pravovaljano sa svjetovne i crkvene strane, i kasnije nije nikada osporeno.

Odlukom HNV R. Srbije blagdan sv. Josipa je jedan od četiriju blagdana hrvatske zajednice u Srbiji. Nacionalno svetište sv. Josipa je u Karlovcu na Dubovcu.

2017. godine se na Tridesetodnevnici za Hrvatsku i hrvatski narod molilo za sve nakane po zagovoru sv. Josipa, povodom 330. obljetnice kako je Hrvatski sabor proglasio sv. Josipa za nebeskog zaštitnika hrvatskog naroda.


Izvor: Wikipedija

0 0 Glasova
Ocjena članka
Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
120,254FansLike
2,382FollowersFollow
11FollowersFollow

25. Fiumanka

Rijeka i njezina luka ponovo će postati mjesto susreta mnogobrojnih nautičara na međunarodnoj jedriličarskoj manifestaciji koja u najsjevernijem jadranskom zaljevu, iz godinu u godinu...

Koncertno ljeto na Tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku

Tvrđava sv. Mihovila, prepoznatljivi simbol Šibenika, već je deset godina i tvrđava dobre glazbe! Smještena na vrhu brda s pogledom na Jadransko more i...

Festival balona

Početak rujna već je tradicionalno rezerviran u kalendarima tisuća posjetitelja za najšareniji festival Hrvatske, onaj balona na vrući zrak. Baloni na vrući zrak letjelice...

INmusic Festival 2024.

INmusic Festival se održava svake godine u lipnju na Jarunu u Zagrebu. To je jedan od najvećih glazbenih festivala u Hrvatskoj koji privlači poznate...

Festival sira u Svetvinčentu

Festival sira koji se održava sredinom mjeseca rujna okuplja najbolje sirare, zaljubljenike u sir a i ostale gastronomade. U središtu južnog dijela Istre na...