Lipanj11. lipanjNa današnji dan 1871. rođen je Stjepan Radić

Na današnji dan 1871. rođen je Stjepan Radić

Na današnji dan 1871. u Zagrebu rođen je Stjepan Radić, hrvatski političar, književnik, prevoditelj i publicist. Prvi je hrvatski politolog sa svjedodžbom. Jedan je od velikana hrvatske povijesti.

Pohađao je Klasičnu gimnaziju u Zagrebu, a maturu je privatno položio u Karlovcu. Godine 1891. upisao se na Pravni fakultet u Zagrebu s kojega je isključen 1893. godine i zatvoren zbog političkog istupa protiv bana Khuen-Héderváryja.

Godine 1895. ponovno je zatvoren zbog javnog spaljivanja mađarske zastave. Potom studira u Pragu i Pešti, ali je isključen s obaju sveučilišta te mu je zabranjeno daljnje studiranje na sveučilištima u Austro-Ugarskoj Monarhiji.

Nakon boravka u Rusiji 1899. godine završava Višu političku školu u Parizu. Godine 1904. s bratom Antunom utemeljuje Hrvatsku pučku seljačku stranku. Na sjednici Narodnog vijeća Države SHS suprotstavio se hegemonističkom ujedinjenju s Kraljevinom Srbijom. U prosincu 1918. godine bojkotirao je rad Privremenoga narodnog predstavništva u Beogradu tražeći samoopredjeljenje hrvatskoga naroda, zbog čega je uhićen.

U prosincu 1920. godine na skupštini u Zagrebu HPSS promijenio je ime u Hrvatska republikanska seljačka stranka (HRSS). U svibnju 1921. godine izabran je za predsjednika Hrvatskoga bloka koji su činili HRSS, Hrvatska zajednica, Hrvatska stranka prava i Hrvatska republikanska stranka, a čiji je cilj bila politička borba protiv unitarističko-centralističke politike Karađorđevića i osporavanje prava Ustavotvornoj skupštini da donosi ustav za Hrvatsku.

Radić je bio poznat po svojoj kritici centralističke politike Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (kasnije Kraljevine Jugoslavije), te je zagovarao federalno uređenje države s većim autonomijama za pojedine narode. Bio je oštar kritičar beogradske centralizacije i srpske dominacije u novonastaloj državi.

Vrhunac političke karijere Stjepana Radića bio je 1925. godine kada je HSS ušao u Narodnu skupštinu i Radić postao ministar. Međutim, politička situacija je ostala napeta, a Radić je nastavio zagovarati reforme i veću autonomiju Hrvatske.

Umro je 1928. godine od posljedica teškog ranjavanja u Atentatu u Narodnoj skupštini 1928. godine, kada ga je zastupnik u parlamentu i četnik Puniša Račić ustrijelio za vrijeme sjednice jugoslavenskog parlamenta u Beogradu, zajedno s nekolicinom drugih hrvatskih narodnih zastupnika: takav drastičan politički atentat pokazao je dubinu podjela u tek deset godina staroj Jugoslaviji. Radićevo političko djelovanje i okolnosti njegove smrti ostavili su duboki trag u hrvatskoj političkoj kulturi. Njegova smrt izazvala je velike prosvjede i nemire u Hrvatskoj te je dodatno pojačala tenzije između Hrvata i Srba unutar Kraljevine Jugoslavije.

Stjepan Radić ostavio je dubok trag u hrvatskoj povijesti kao borac za prava seljaka i hrvatsku autonomiju. Njegove ideje o federalizaciji Jugoslavije i političkim pravima Hrvata ostale su relevantne i nakon njegove smrti, utječući na kasnije političke pokrete i događaje u Hrvatskoj. HSS je nakon njegove smrti nastavio djelovati, a njegov lik i djelo i dalje su prisutni u kolektivnom sjećanju hrvatskog naroda.

Stjepan Radić (Desno Trebarjevo pokraj Siska, 11. lipnja 1871. − Zagreb, 8. kolovoza 1928.).

0 0 Glasova
Ocjena članka
Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
120,254FansLike
2,382FollowersFollow
11FollowersFollow

Bear Stone Festival 2024.

Bear Stone Festival posvećen je Psychedelic/Desert/Stoner Rock žanrovima koji se održava u jedinstvenom prirodnom okruženju. Glavna ideja festivala je kombinirati njegov zadivljujući krajolik, široki...

Ribarska fešta, Vrsar

Opojan miris svježe ribe na gradelama, kao dio bogate ponude istarske gastronomije, veselo druženje uz glazbu i ples tijekom cijelog ljeta, od travnja do...

25. Fiumanka

Rijeka i njezina luka ponovo će postati mjesto susreta mnogobrojnih nautičara na međunarodnoj jedriličarskoj manifestaciji koja u najsjevernijem jadranskom zaljevu, iz godinu u godinu...

Festival balona

Početak rujna već je tradicionalno rezerviran u kalendarima tisuća posjetitelja za najšareniji festival Hrvatske, onaj balona na vrući zrak. Baloni na vrući zrak letjelice...

INmusic Festival 2024.

INmusic Festival se održava svake godine u lipnju na Jarunu u Zagrebu. To je jedan od najvećih glazbenih festivala u Hrvatskoj koji privlači poznate...