thecroats.com
hrvati.hr

Srijeda, 21 veljače, 2024

thecroats.com
hrvati.hr

Listopad29. listopadNa današnji dan 1908. godine umro je Silvije Strahimir Kranjčević

Na današnji dan 1908. godine umro je Silvije Strahimir Kranjčević

Na današnji dan, u Sarajevu, 1908. godine umro je Silvije Strahimir Kranjčević, hrvatski pjesnik, najznačajnija pjesnička ličnost realizma. Silvije Strahimir Kranjčević se smatra jednim od najznačajnijih pjesnika iz razdoblja realizma koji je iza sebe ostavio veliko naslijeđe.

Silvije Strahimir Kranjčević bio je iznimno važan hrvatski pjesnik koji je ostavio dubok trag u književnosti svoje zemlje. Rođen 17. ožujka 1865. godine u Senju, Kranjčević je rano pokazao izvanredan literarni talent koji će ga kasnije učiniti jednim od najpoznatijih književnika svog vremena.

Njegovo djelo često se smješta unutar hrvatskog modernizma, a Kranjčević se isticao po svojoj sposobnosti da izrazi snažne osjećaje i duboka razmišljanja kroz svoje stihove. Njegova poezija bila je prožeta snažnim emotivnim nabojem i često je istraživala teme poput ljubavi, patnje, prirode i vjere.

Jedno od njegovih najpoznatijih djela je zbirka pjesama “Pjesme” objavljena 1894. godine, koja je odmah stekla veliku popularnost. Kranjčević je bio majstor izražavanja intimnih emocija kroz riječi, a njegova poezija često ima romantični ton, ističući ljepotu i tragičnost ljudskog života.

Njegova životna priča također je obilježena tragičnim trenucima. Nakon što je izgubio suprugu i sina, Kranjčević je pronašao utočište u vjeri, a ta se tema često pojavljivala u njegovim kasnijim djelima. Njegov vlastiti životni trud odražavao se u njegovim pjesmama, dodajući im dodatnu dubinu i autentičnost.

Silvije Strahimir Kranjčević preminuo je u svom stanu u Sarajevu 29. listopada 1908. godine, ali njegovo naslijeđe nastavilo je živjeti kroz njegova djela koja su ostala klasična remek-djela hrvatske književnosti. Njegova poezija ostaje neizbrisiv podsjetnik na snagu riječi i njihovu moć da prenesu najintimnije ljudske emocije.

Silvije Strahimir Kranjčević (Senj, 17. veljače 1865. – Sarajevo, 29. listopada 1908.)

0 0 Glasova
Ocjena članka
Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
107,039FansLike
2,400FollowersFollow
11FollowersFollow
5SubscribersSubscribe

Stiže novi stadion na Maksimiru

Nadbiskup zagrebački Dražen Kutleša, premijer Andrej Plenković i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević potpisali su Sporazum o razumijevanju i podršci u vezi rekonstrukcije stadiona na...

Ivo Karlović završio karijeru

Ivo Karlović (44), poznat i kao "Doktor Ivo" ili "Div sa Šalate", objavio je na društvenim mrežama da se oprašta od aktivnog igranja i...

Međunarodni dan materinskoga jezika

Međunarodni dan materinskoga jezika obilježava se svake godine 21. veljače od 2000. godine, s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskog jezika, te njegovanja jezične...