Veljača03. veljačaNa današnji dan 1924. održana je prva utakmica u Hrvatskoj u hokeju...

Na današnji dan 1924. održana je prva utakmica u Hrvatskoj u hokeju na ledu

Na današnji dan 1924. godine održana je prva utakmica u Hrvatskoj u hokeju na ledu prema „kanadskim pravilima“, a odigrali su je HAŠK i Zagrebačko klizačko društvo.

U Zagrebu je 9. prosinca 1935. osnovan Savez klizanja i hokeja na ledu, iako je hokej na ledu u Hrvatskoj postojao još 30 godina ranije, s obzirom na to da je Dr. Franjo Bučar, pionir hrvatskog sporta još davne 1894. god. osnovao klizačku sekciju.

Prve utakmice na prirodnom ledu u Hrvatskoj odigrane su u zimi 1916. god. između HAŠK-a i Prvog hrvatskog športskog društva (PHSD). Godine 1922. osnovan je Zagrebački zimski podsavez koji je uključivao sportove: klizanje, hokej i skijanje.

Prva utakmica u hokeju na ledu po kanadskim pravilima odigrana je 3. veljače 1924. g. između HAŠK-a i Zagrebačkog klizačkog društva (ZKD) na ledu pokraj nekadašnjeg hotela “Esplanade” koju je dobio HAŠK s 4:1.

Pravi zamah je hokej na ledu u Hrvatskoj doživio 1930. godine kad su osnovana 4 kluba, ali kao sekcije u sklopu većih športskih društava: Marathon i Concordia, Karlovačko športsko udruženje(KSU), te u Sisku 1931. godine pri športskom društvu “Slavija” i u Varaždinu 1935.g. Postojao je i Primorac iz Karlovca.

Godine 1938. odigrano je prvo prvenstvo Banovine Hrvatske u hokeju na ledu uz sudjelovanje klubova iz Zagreba, Siska, Karlovca i Varaždina.

Doba procvata hrvatskog hokeja na ledu smatra se razdoblje u godinama nakon Drugog svjetskog rata a vezano je uz ime Dragutina Fridricha. Isti je 1946. g. osnovao Hokejski klub “Mladost” koji je 1946. i 1949. osvajao prvenstvo FNR Jugoslavije.

Godine 1947. u Zagrebu je osnovan HK Zagreb koji je osvojio prvenstvo Hrvatske 1956. g. koje se je odigravalo usporedo s jugoslavenskim prvenstvom.

Kako je prvi umjetni led dobio Beograd već 1953. g. što je imalo za posljedicu odljev kvalitetnih hrvatskih igrača (profesionalizacija).

Početkom 1960. g. (zbog krize i nedostatka sredstava za ovaj šport) dolazi do spajanja hokej kluba Zagreb i novoosnovanog Medveščaka, koji nastavljaju djelovati pod imenom H.K.”Medveščak” Zagreb je dobio prvi umjetni led na Šalati što je pridonijelu boljem i kvalitetnijem radu u hokeju.

Nakon toga već 1966. g. Zagreb je dobio organizaciju Svjetskog prvenstva skupine B. Dovršetkom gradnje Doma sportova u Zagrebu 1971. g.hokejaši su dobili i drugi umjetni led a već 1984. g. i samostalni matični savez Savez hokeja na ledu Hrvatske.

Nakon 25 godina t.j. 1986. na scenu se ponovno vraća H.K. “Zagi” koji 1988. mijenja ime u H.K: “Zagreb”.

Tada je uz značajnu potporu privrede H.K. Medveščak osvojio 3 jugoslavenska prvenstva (1988.,1989.,1990.) i četiri Kupa. U tim je godinama H.K.”Medveščak” pobjeđivao klubove iz Slovenije i Srbije (Olimpija, Jesenice, Partizan i Crvena zvezda). Druga polovica 1980-tih je inače bila zlatno razdoblje hokeja u SFRJ. Tad je dosta igrača iz dvaju nadmoćnih slovenskih klubova, HK Jesenice i HK Olimpije iz Ljubljane, otišlo igrati po drugim klubovima u SFRJ, prvo u C.Zvezdu i Partizan. Počelo se dovoditi hokejaše iz SAD-a, Kanade, a na koncu svega, brojni hokejaški veterani iz hokejaški snažnih europskih zemalja su došli igrati u SFRJ. Onda su hokejaške utakmice punile dvorane.

Raspadom Jugoslavije Savez hokeja na ledu Hrvatske odvojio se je od Jugoslavenskog saveza te od 1991. g djeluje pod današnjim imenom.

Godine 1992. Hrvatski savez hokeja na ledu je primljen u članstvo međunarodnog saveza hokeja na ledu (IIHF). Danas u samostalnoj Hrvatskoj djeluju četiri kluba hokeja na ledu : H.K. “Medveščak”, “Zagreb”, “Mladost” i “INA” Sisak, a polovicom 90-tih je jedan od paviljona na Zagrebačkom velesajmu adaptiran u hokejski stadion s cca 500 mjesta, kao treći umjetni led u Zagrebu.


Izvor: Wikipedija

0 0 Glasova
Ocjena članka
Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
120,254FansLike
2,382FollowersFollow
11FollowersFollow

RetrOpatija

Ljubitelji energične glazbe i ludih ritmova iz 20. stoljeća doći će na svoje na ovoj jedinstvenoj manifestaciji koja slavi retro. RetrOpatija je glazbeni vremeplov u...

CRO Race 2024.

CRO Race nije samo natjecanje, već i putovanje kroz životopisnu povijest i bogatu kulturu Hrvatske koje i natjecateljima i publici pruža jedinstveno iskustvo. Prolazeći...

75. Dubrovačke ljetne igre 2024.

Jubilarne 75. Dubrovačke ljetne igre, koje će se od 10. srpnja do 25. kolovoza održati na različitim ambijentalnim lokacijama grada, tijekom 47 festivalskih dana,...

Bear Stone Festival 2024.

Bear Stone Festival posvećen je Psychedelic/Desert/Stoner Rock žanrovima koji se održava u jedinstvenom prirodnom okruženju. Glavna ideja festivala je kombinirati njegov zadivljujući krajolik, široki...

10. Zrin festival

Zrin festival posvećen je svima željnima avanture u netaknutoj prirodi, kulture u autentičnom okruženju, ljepote, mira, radosti u kraju mirisno čistog zraka, osvježavajuće netaknute...