thecroats.com
hrvati.hr

Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024

thecroats.com
hrvati.hr

Listopad31. listopadNa današnji dan 1949. godine u Zagrebu se rodio Dubravko Škiljan

Na današnji dan 1949. godine u Zagrebu se rodio Dubravko Škiljan

Na današnji dan 1949. godine u Zagrebu se rodio Dubravko Škiljan, hrvatski jezikoslovac, semiotičar, filolog i prevoditelj.

U Zagrebu je završio osnovnu školu i Klasičnu gimnaziju. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1972. g. opću lingvistiku te latinski i grčki jezik s književnostima, magistrirao je 1974. g. iz područja arheologije, a 1976. g. obranio je doktorat iz opće lingvistike.

d 1972. g. radio je kao profesor latinskog i grčkog na osnovnoj školi, od 1974. g. na Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, a od 1977. g. bio je stalno zaposlen, najprije kao asistent, a zatim kao docent (od 1977.), izvanredni profesor (1981.) i redoviti profesor (1986., ponovo izabran 1992.), na Odsjeku za opću lingvistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. U tom je razdoblju bio šef Katedre za opću lingvistiku, a nakon njihova osnivanja i šef Katedre za primijenjenu lingvistiku i Katedre za semiologiju. U jednom je mandatu obavljao dužnosti pročelnika odsjeka i prodekana za nastavu. Premda je bio redovni profesor, dao je otkaz 1996. godine jer mu je u nacionalističkoj atmosferi bio onemogućen normalan istraživački i podučavalački rad na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Od 1996. g. do 2003. g. bio je redoviti profesor lingvistike i semiologije na Institutum Studiorum Humanitatis, Fakultetu za postdiplomske humanističke studije, u Ljubljani, gdje je 1998. g. osnovao postdiplomski i doktorski studij Lingvistika govora i teorija društvene komunikacije i obavljao funkciju koordinatora studija. Opet je postao redoviti profesor na Odsjeku za lingvistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Od 1972. g. do danas objavio je oko 250 radova iz područja opće i teorijske lingvistike, povijesti lingvistike, semiologije, primijenjenje lingvistike i klasične filologije (od toga 36 u obliku knjiga ili samostalnih monografija), sudjelovao je na većem broju znanstvenih i stručnih skupova u zemlji i inozemstvu, te vodio nekoliko znanstvenih projekata u Hrvatskoj i Sloveniji. Osim redovite nastavne djelatnosti na dodiplomskim i poslijediplomskim studijima, držao je predavanja i u Pragu (CEU), Parizu (Sorbonne), Trstu (Scuola superiore per traduttori e interpreti), Sarajevu, Novom Sadu. Bio je mentor većem broju doktoranata i magistranata u Zagrebu i u Ljubljani. Svojom knjigom Mappa mundi osvojio je 2006. nagradu Kiklop. Nakon duge i teške bolesti, umro je u Zagrebu 21. srpnja 2007.

Dubravko Škiljan (Zagreb, 31. listopada 1949. — Zagreb, 21. srpnja 2007.)

0 0 Glasova
Ocjena članka
Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
107,644FansLike
2,400FollowersFollow
11FollowersFollow
5SubscribersSubscribe

Festival svjetla Zagreb 2024

Festival svjetla je manifestaciju tijekom koje su ulice, javni prostori, zgrade i umjetnički objekti osvijetljeni raznim svjetlosnim instalacijama kako bi stvorili spektakularan vizualni doživljaj....

Life on Mars Trail utrka, Novalja

Life on Mars utrka atraktivna je i jedinstvena manifestacija koja se održava na istoimenoj pješačko- trkačkoj stazi na području Metajne (otok Pag). Sedmo izdanje...

Međunarodni dan civilne zaštite

Međunarodni dan civilne zaštite obilježava se svake godine 1. ožujka s ciljem podizanja svijesti o važnosti civilne zaštite u zaštiti ljudi, imovine i okoliša...