thecroats.com
hrvati.hr

Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024

thecroats.com
hrvati.hr

Siječanj16. siječanjNa današnji dan 1962. umro je Ivan Meštrović

Na današnji dan 1962. umro je Ivan Meštrović

Na današnji dan 1962. godine umro je Ivan Meštrović, hrvatski kipar, arhitekt i književnik.

Smatra se jednim od najznačajnijih kipara 20. stoljeća, a njegovo umjetničko djelo ostavlja dubok i trajan pečat na svjetskoj umjetničkoj sceni.

Bio je najistaknutiji kipar hrvatske moderne skulpture i svojedobno vodeća ličnost umjetničkoga života u Zagrebu. Školovao se u klesarskoj radionici Pavla Bilinića u Splitu i na Akademiji u Beču, gdje se formirao pod utjecajem secesije.

Putovao je Europom i upoznavao djela antičkih i renesansnih majstora, osobito Michelangela, te francuskih kipara Augustea Rodina, Antoinea Bourdellea i Aristidea Maillola. Bio je začetnik i ideolog nacionalno-romantične skupine Medulić (zagovarao je stvaranje umjetnosti nacionalnih obilježja nadahnute junačkim narodnim pjesmama).

Za Prvoga svjetskoga rata živio je u emigraciji. Nakon rata vratio se u domovinu i tada je započelo dugo i plodno razdoblje njegove kiparske djelatnosti i pedagoškoga rada. Godine 1942. emigrirao u Italiju i zatim 1943. godine u Švicarsku, a 1947. godine u Sjedinjene Američke Države.

Bio je profesor kiparstva na Sveučilištu u Syracusi i potom od 1955. godine u South Bendu.

Meštrovićeva umjetnost obuhvaća različite teme, ali su često prisutni religijski i mitološki motivi. Kroz svoje skulpture, reljefe i crteže, izražavao je duboke ljudske emocije, istražujući teme ljubavi, patnje, vjere i čovjekove sudbine. Njegov rad je izrazito ekspresivan, a istovremeno nosi elemente klasične elegancije.

Njegov dom u Splitu, poznat kao Meštrovićeva galerija, danas je muzejski kompleks posvećen njegovom životu i djelu.

Poznata djela Ivana Meštrovića su: Nikola Tesla i Zdenac života u Zagrebu, Marko Marulić, Job i Grgur Ninski u Splitu, Povijest Hrvata, Strijelac u Chicagu i mnogi drugi.

Njegovo naslijeđe živi kroz njegova remek-djela koja su izložena diljem svijeta. Njegova neosporna umjetnička genijalnost i doprinos svjetskoj kiparskoj tradiciji čine ga trajnim simbolom hrvatske i svjetske kulturne baštine.

Ivan Meštrović (Vrpolje, 15. kolovoza 1883. – South Bend, Indiana, SAD, 16. siječnja 1962.).

0 0 Glasova
Ocjena članka
Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
107,644FansLike
2,400FollowersFollow
11FollowersFollow
5SubscribersSubscribe

Festival svjetla Zagreb 2024

Festival svjetla je manifestaciju tijekom koje su ulice, javni prostori, zgrade i umjetnički objekti osvijetljeni raznim svjetlosnim instalacijama kako bi stvorili spektakularan vizualni doživljaj....

Life on Mars Trail utrka, Novalja

Life on Mars utrka atraktivna je i jedinstvena manifestacija koja se održava na istoimenoj pješačko- trkačkoj stazi na području Metajne (otok Pag). Sedmo izdanje...

Međunarodni dan civilne zaštite

Međunarodni dan civilne zaštite obilježava se svake godine 1. ožujka s ciljem podizanja svijesti o važnosti civilne zaštite u zaštiti ljudi, imovine i okoliša...