thecroats.com
hrvati.hr

Srijeda, 21 veljače, 2024

thecroats.com
hrvati.hr

Prosinac29. prosinacNa današnji dan 1981. godine umro je Miroslav Krleža

Na današnji dan 1981. godine umro je Miroslav Krleža

Na današnji dan 1981. godine umro je Miroslav Krleža, istaknuti hrvatski književnik i intelektualac, po mnogima najveći hrvatski pisac 20. stoljeća.

Krležina književna karijera protezala se kroz nekoliko desetljeća, a bio je uključen u različite umjetničke i intelektualne djelatnosti. Najpoznatiji je po svojim romanima, dramama, esejima i poeziji koji često obrađuju društvene i političke teme. Njegova djela odražavaju duboku zabrinutost za ljudsku sudbinu i kritički osvrt na društveno-politički kontekst u kojem je živio.

Neki od njegovih značajnih radova uključuju dramu “Gospoda Glembajevi”, “Povratak Filipa Latinovicza”, ciklus romana pod nazivom “Zastave” te satirični roman “Banket u Blitvi”. Krležin književni stil obilježava kompleksnost, dubina i intelektualna angažiranost.

Osim književnih doprinosa, Miroslav Krleža bio je aktivan i u politici. Sudjelovao je u uspostavi Kraljevine Jugoslavije nakon Prvog svjetskog rata te kasnije postao uključen u socijalističke i komunističke pokrete. Tijekom života obavljao je različite kulturne i političke funkcije.

Krležin naslijeđe proteže se izvan književnosti; igrao je značajnu ulogu u oblikovanju kulturnog i intelektualnog krajobraza Hrvatske i šireg jugoslavenskog područja. Njegova djela i danas se proučavaju i cijene zbog njihove umjetničke i intelektualne vrijednosti.

Miroslav Krleža (Zagreb, 7. srpnja 1893. – Zagreb, 29. prosinca 1981.).

0 0 Glasova
Ocjena članka
Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
107,039FansLike
2,400FollowersFollow
11FollowersFollow
5SubscribersSubscribe

Međunarodni dan materinskoga jezika

Međunarodni dan materinskoga jezika obilježava se svake godine 21. veljače od 2000. godine, s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskog jezika, te njegovanja jezične...

Na današnji dan 2021. umro je legendarni Zlatko Saračević

Na današnji dan 2021. godine umro je legendarni Zlatan "Zlatko" Saračević, hrvatski rukometaš i rukometni trener. S jugoslavenskom reprezentacijom osvojio je zlatnu medalju na Svjetskom...

Vrbske žrtve – 20. veljače 1935.

Vrbske žrtve je događaj u Brodu (danas Slavonskom Brodu) koji se dogodio 20. veljače 1935. godine kada su hrvatski seljaci iz Gornje Vrbe i...