thecroats.com
hrvati.hr

Srijeda, 21 veljače, 2024

thecroats.com
hrvati.hr

Studeni13. studeniNa današnji dan 1990. predložena je World Wide Web

Na današnji dan 1990. predložena je World Wide Web

Na današnji dan 1990. računalni znanstvenici iz CERN-a Tim Berners-Lee i Robert Cailliau prvi su predložili World Wide Web.

World Wide Web je jedna od najvažnijih usluga interneta koja nam omogućava gledanje mnogih internetskih stranica.

World Wide Web (skraćeno WWW, W3, ili samo Web, naziv dolazi iz engleskog jezika, a može se prevesti kao ‘svjetska mreža’; u engleskom riječ web ima značenje razgranate i isprepletene mreže poput paučine) je jedna od najkorištenijih usluga Interneta koja omogućava pregled hipertekstualnih dokumenata. Dokumenti mogu sadržavati tekst, slike i multimedijalne sadržaje a međusobno su povezani tzv. hiperlinkovima. Za korištenje i prikaz sadržaja koriste se računalni programi koji se nazivaju browseri ili web-preglednici.

Web se često pogrešno koristi kao sinonim za internet, a zapravo je jedan njegov dio i predstavlja uslugu kojom se ostvaruje razmjena podataka preko te svjetske računalne mreže.

WWW je međunarodna mreža računalnih baza podataka koji koristi internet i njegov poseban sustav za povezivanje informacija. Odmah po nastajanju, a danas više nego tada, svjetska mreža bila je nepregledno more s informacija koje teku, koje se mijenjaju i po obliku i po sadržaju.

WWW je izumio Tim Berners-Lee, britanski znanstvenik, 1989. godine na Europskom centru za nuklearna istraživanja (CERN).

Prva web stranica (1991.) na svijetu stvorena je 1991. godine i sadržavala je osnovne informacije o World Wide Web projektu.

Prvi web preglednici (1993. – 1995.), poput Nexusa i Mosaica, omogućili su korisnicima pregledavanje i interakciju s web stranicama putem grafičkog sučelja.

Povijest World Wide Web-a svjedoči o brzom tehnološkom razvoju i promjenama u načinu kako ljudi pristupaju, dijele i koriste informacije putem interneta.

0 0 Glasova
Ocjena članka
Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
107,039FansLike
2,400FollowersFollow
11FollowersFollow
5SubscribersSubscribe

Stiže novi stadion na Maksimiru

Nadbiskup zagrebački Dražen Kutleša, premijer Andrej Plenković i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević potpisali su Sporazum o razumijevanju i podršci u vezi rekonstrukcije stadiona na...

Ivo Karlović završio karijeru

Ivo Karlović (44), poznat i kao "Doktor Ivo" ili "Div sa Šalate", objavio je na društvenim mrežama da se oprašta od aktivnog igranja i...

Međunarodni dan materinskoga jezika

Međunarodni dan materinskoga jezika obilježava se svake godine 21. veljače od 2000. godine, s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskog jezika, te njegovanja jezične...