Studeni13. studeniNa današnji dan 1990. predložena je World Wide Web

Na današnji dan 1990. predložena je World Wide Web

Na današnji dan 1990. računalni znanstvenici iz CERN-a Tim Berners-Lee i Robert Cailliau prvi su predložili World Wide Web.

World Wide Web je jedna od najvažnijih usluga interneta koja nam omogućava gledanje mnogih internetskih stranica.

World Wide Web (skraćeno WWW, W3, ili samo Web, naziv dolazi iz engleskog jezika, a može se prevesti kao ‘svjetska mreža’; u engleskom riječ web ima značenje razgranate i isprepletene mreže poput paučine) je jedna od najkorištenijih usluga Interneta koja omogućava pregled hipertekstualnih dokumenata. Dokumenti mogu sadržavati tekst, slike i multimedijalne sadržaje a međusobno su povezani tzv. hiperlinkovima. Za korištenje i prikaz sadržaja koriste se računalni programi koji se nazivaju browseri ili web-preglednici.

Web se često pogrešno koristi kao sinonim za internet, a zapravo je jedan njegov dio i predstavlja uslugu kojom se ostvaruje razmjena podataka preko te svjetske računalne mreže.

WWW je međunarodna mreža računalnih baza podataka koji koristi internet i njegov poseban sustav za povezivanje informacija. Odmah po nastajanju, a danas više nego tada, svjetska mreža bila je nepregledno more s informacija koje teku, koje se mijenjaju i po obliku i po sadržaju.

WWW je izumio Tim Berners-Lee, britanski znanstvenik, 1989. godine na Europskom centru za nuklearna istraživanja (CERN).

Prva web stranica (1991.) na svijetu stvorena je 1991. godine i sadržavala je osnovne informacije o World Wide Web projektu.

Prvi web preglednici (1993. – 1995.), poput Nexusa i Mosaica, omogućili su korisnicima pregledavanje i interakciju s web stranicama putem grafičkog sučelja.

Povijest World Wide Web-a svjedoči o brzom tehnološkom razvoju i promjenama u načinu kako ljudi pristupaju, dijele i koriste informacije putem interneta.

0 0 Glasova
Ocjena članka
Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
120,254FansLike
2,382FollowersFollow
11FollowersFollow

INmusic Festival 2024.

INmusic Festival se održava svake godine u lipnju na Jarunu u Zagrebu. To je jedan od najvećih glazbenih festivala u Hrvatskoj koji privlači poznate...

Forestland 2024.

Najbolje čuvana glazbena tajna Hrvatske je Forestland. Jedan od najdugovječnijih domaćih festivala elektronske glazbe smjestio se u pitoreksno Međimurje i održava se od davne...

Ultra Europe Split 2024

Deseto izdanje Ultra Europe Music Festivala u Splitu održat će se od 12. do 14. srpnja 2024. Svake godine bolji, veći, posjećeniji - Ultra...

RetrOpatija

Ljubitelji energične glazbe i ludih ritmova iz 20. stoljeća doći će na svoje na ovoj jedinstvenoj manifestaciji koja slavi retro. RetrOpatija je glazbeni vremeplov u...

75. Dubrovačke ljetne igre 2024.

Jubilarne 75. Dubrovačke ljetne igre, koje će se od 10. srpnja do 25. kolovoza održati na različitim ambijentalnim lokacijama grada, tijekom 47 festivalskih dana,...