thecroats.com
hrvati.hr

Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024

thecroats.com
hrvati.hr

Studeni07. studeniNa današnji dan 1991. dogodio se pokolj u Vukovićima i Poljanku

Na današnji dan 1991. dogodio se pokolj u Vukovićima i Poljanku

Pokolj u Poljanku (općina Korenica) je ratni zločin kojeg su počinili srpski odmetnici Hrvatima iz tog sela, u svrhu etničkog čišćenja tog kraja od hrvatskog stanovništva. Pokolj je počinjen 7. studenog 1991., kada su pobunjeni Srbi ubili 10 Hrvata, a njihovu imovinu opljačkali. Selo Poljanak nalazi se u općini Plitvička jezera, između Saborskog i Plitvičkih jezera.

Počinitelji su hrvatski Srbi iz sela Mukinje, Plitvica, Krbave, Svračkova sela, Plitvica sela, sve u općini Korenica.

Za taj su ratni zločin 1994. godine, presudom Županijskog suda u Gospiću, u odsutnosti osuđena osmorica Srba, pripadnika četničkih formacija i milicije t.zv. “SAO Krajine”, zbog kršenja Dopunskog protokola Ženevske konvencije od 12. kolovoza 1949. g. i zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba u vrijeme oružanog sukoba, u ovom slučaju.

Prije početka razaranja, u Poljanak su dolazili mjesni srpski odmetnici odjeveni u odore bivše JNA, i to naoružani. Među njima su bili i kasniji osuđenici za ratni zločin, koji su se onda predstavljali kao “čuvari sela”.
Dvije skupine maskiranih srpskih odmetnika su 7. studenog oko 12 sati ušli u Poljanke, etnički čisto hrvatsko selo.
Oko 10 sati ušli su u selo Vukoviće gdje su ubili 8 Hrvata, a poslije su ušli u selo Poljanak oko 12 sati, gdje su ubili još dvojicu Hrvata i etnički očistili hrvatsko selo.

Izveli su iz kuća sve Hrvate koji su tada ostali u selu te ih strijeljali iz automatskih pušaka.
Ubili su šest osoba, prvo njih četvero, a potom još dvoje. Jedna od žrtava je ubijena bombom.
Srpski odmetnici su tog dana su opljačkali poljanačke kuće, odnijevši novac, zlatninu, tehničke stvari, vrijedne predmete, a potom su kuće zapalili, s očitom namjerom da se mjesni Hrvati nikad više ne vrate u Vukoviće i Poljanak.
Srpski odmetnici su napustili selo oko 15 sati.

Preživjeli Hrvati (uglavnom žene) su krenuli u izvlačenje prema Slunju i potom prema Cazinu u BiH. Sveukupno je te jeseni na užem području tog kraja ubijeno oko 18 civila i trojica hrvatskih policajaca.

Za pokolj u Poljanku već se sudilo pripadnicima srpske paravojske koji su 1994. pravomoćno osuđeni na po 15 godina zatvora. No, s obzirom da svjedoci nisu prepoznali počinitelje zločina, u obnovljenom postupku utvrđeno je samo da su okrivljenici pripadali tzv. Plitvičkoj četi. U ponovljenom procesu ova skupina 2009. godine nije osuđena za ratni zločin, već samo za sudjelovanje u oružanoj pobuni te amnestirana na osnovi Zakona o općem oprostu.

0 0 Glasova
Ocjena članka
Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
107,644FansLike
2,400FollowersFollow
11FollowersFollow
5SubscribersSubscribe

Festival svjetla Zagreb 2024

Festival svjetla je manifestaciju tijekom koje su ulice, javni prostori, zgrade i umjetnički objekti osvijetljeni raznim svjetlosnim instalacijama kako bi stvorili spektakularan vizualni doživljaj....

Life on Mars Trail utrka, Novalja

Life on Mars utrka atraktivna je i jedinstvena manifestacija koja se održava na istoimenoj pješačko- trkačkoj stazi na području Metajne (otok Pag). Sedmo izdanje...

Međunarodni dan civilne zaštite

Međunarodni dan civilne zaštite obilježava se svake godine 1. ožujka s ciljem podizanja svijesti o važnosti civilne zaštite u zaštiti ljudi, imovine i okoliša...