thecroats.com
hrvati.hr

Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024

thecroats.com
hrvati.hr

Studeni09. studeniNa današnji dan 1991. – TO SAO SBZS i arkanovci napravili pokolj...

Na današnji dan 1991. – TO SAO SBZS i arkanovci napravili pokolj u Erdutu

Na današnji dan 1991. godine TO SAO SBZS i arkanovci su napravili pokolj u Erdutu, prvi od nekoliko valova pokolja nesrpskog stanovništva.

Nakon što su Erdut nasilno preuzeli JNA i Srpska dobrovoljačka garda te ga pripojili Republici Srpskoj Krajini tijekom Domovinskog rata, Hrvati, nesrpski stanovnici i Srbi vjerni Hrvatskoj su ili protjerani ili ubijeni, dok su pobunjeni Srbi naselili prazna sela u okolici. Od studenog 1991. do veljače 1992., dogodila se cijela serija ubojstava u kojima je sveukupno ubijeno 37 civila.

Također, centar za obuku u Erdutu, znan i kao “Arkanova vojna baza”, je držao otprilike 52 zarobljenika. Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) navodi da je 2500 osoba deportirano iz Erduta 1991.
Dana 9. studenog 1991. godine, pripadnici TO-a SAO SBZS, predvođeni Željkom Ražnatovićem Arkanom, i pripadnici Milicije SAO SBZS uhitili su mađarske i hrvatske civile u Erdutu, Dalj Planini i Erdut Planini i odveli ih u centar za obuku TO-a u Erdutu, gdje su narednog dana vatrenim oružjem ubili njih dvanaestoricu.

Nekoliko dana poslije, pripadnici SNB-a SBZS, u suradnji sa nekoliko pripadnika “Arkanovih tigrova”, uhitili su i pogubili troje civila, od kojih su dvoje bili članovi obitelji prvobitno uhićenih žrtava, Mađara, koji su se raspitivali za sudbinu svojih rođaka. Tijela osam od prvobitnih dvanaest žrtava pokopana su u selu Ćeliji, a jedna žrtva pokopana je u Daljskom Ataru.

Tijela još tri žrtve bačena su u jedan bunar u Borovu. Dana 3. lipnja 1992. godine, pripadnici SNB-a, u suradnji sa pripadnicima “Arkanovih tigrova”, uhitili su Mariju Senaši (rođenu 1937. godine), člana obitelji prvotnih žrtava Mađara, koja se i dalje raspitivala za sudbinu svojih rođaka. Ova žena je kasnije ubijena, a njeno tijelo bačeno je u jedan napušten bunar u Dalj Planini.

0 0 Glasova
Ocjena članka
Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
107,644FansLike
2,400FollowersFollow
11FollowersFollow
5SubscribersSubscribe

Festival svjetla Zagreb 2024

Festival svjetla je manifestaciju tijekom koje su ulice, javni prostori, zgrade i umjetnički objekti osvijetljeni raznim svjetlosnim instalacijama kako bi stvorili spektakularan vizualni doživljaj....

Life on Mars Trail utrka, Novalja

Life on Mars utrka atraktivna je i jedinstvena manifestacija koja se održava na istoimenoj pješačko- trkačkoj stazi na području Metajne (otok Pag). Sedmo izdanje...

Međunarodni dan civilne zaštite

Međunarodni dan civilne zaštite obilježava se svake godine 1. ožujka s ciljem podizanja svijesti o važnosti civilne zaštite u zaštiti ljudi, imovine i okoliša...