thecroats.com
hrvati.hr

Srijeda, 21 veljače, 2024

thecroats.com
hrvati.hr

Veljača08. veljačaNa današnji dan 1992. na Zimskim olimpijskim igrama po prvi put nastupila...

Na današnji dan 1992. na Zimskim olimpijskim igrama po prvi put nastupila i neovisna Hrvatska

Na današnji dan 1992. godine otvorene su XVI. Zimske olimpijske igre u francuskom Albertvilleu na kojoj je po prvi put nastupila i neovisna Hrvatska, a zastavu je nosio Tomislav Čižmešija.

XVI. Zimske olimpijske igre su održane 1992. godine u Albertvilleu, u Francuskoj. Ostali gradovi kandidati za domaćina Igara su bili Anchorage, Berchtesgaden, Cortina d’Ampezzo, Lillehammer, Falun i Sofija, ali se MOO odlučio za Albertville.

Hrvatska je ostvarila prvi samostalni nastup na Olimpijskim igrama (bilo ljetnim ili zimskim) upravo na Igrama u Albertvilleu.

Te iste godine Hrvatska je zabilježila i prvi samostalni nastup na ljetnim Igrama, i to na Igrama u Barceloni. Iako je nastup u Albertivilleu protekao bez osvojene medalje, ove Igre ostaju zauvijek zapisane u povijesti hrvatskog olimpijskog sporta.

Olimpijsku delegaciju predstavljalo je 4 natjecatelja u 2 sporta: skijanje (discipline alpsko skijanje i nordijsko skijanje) te umjetničko klizanje. Na svečanom otvaranju hrvatsku zastavu je nosio je klizač Tomislav Čižmešija.

0 0 Glasova
Ocjena članka
Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
107,039FansLike
2,400FollowersFollow
11FollowersFollow
5SubscribersSubscribe

Međunarodni dan materinskoga jezika

Međunarodni dan materinskoga jezika obilježava se svake godine 21. veljače od 2000. godine, s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskog jezika, te njegovanja jezične...

Na današnji dan 2021. umro je legendarni Zlatko Saračević

Na današnji dan 2021. godine umro je legendarni Zlatan "Zlatko" Saračević, hrvatski rukometaš i rukometni trener. S jugoslavenskom reprezentacijom osvojio je zlatnu medalju na Svjetskom...

Vrbske žrtve – 20. veljače 1935.

Vrbske žrtve je događaj u Brodu (danas Slavonskom Brodu) koji se dogodio 20. veljače 1935. godine kada su hrvatski seljaci iz Gornje Vrbe i...