Srijeda, 24 travnja, 2024
Travanj02. travanjNa današnji dan 2005. umro je Papa Ivan Pavao II.

Na današnji dan 2005. umro je Papa Ivan Pavao II.

Na današnji dan 2005. godine u Vatikanu je umro Papa Ivan Pavao II.

Sveti Ivan Pavao II. (lat. Sanctus Ioannes Paulus PP. II.), također zvan Ivan Pavao Veliki, rođen kao Karol Józef Wojtyła, 264. poglavar Katoličke Crkve, papa od 16. listopada 1978. do smrti 2005. godine. Svetac je Katoličke Crkve.

Poznat je i kao »slavenski papa«, »poljski papa«, »Papa Milosrđa« (jer je Nedjelju Božjeg Milosrđa proglasio općim blagdanom Crkve) i »hodočasnik mira« (radi brojnih pastirskih pohoda).

Jedan je od velikih državnika 20. stoljeća i duhovni aktivist međunarodna utjecaja. Njegov dugogodišnji pontifikat obilježavaju sljedeće značajke: jedan je od najmlađih papa novijega doba; njegov pontifikat bio je među najduljima; prvi je papa ne-Talijan nakon više stoljeća; prvi papa nakon više stoljeća iz jednoga slavenskoga naroda.

Također, osobna toplina, neposrednost i prirodna karizma Ivana Pavla II. izuzetno su snažno djelovali preko suvremenih elektroničkih medija (poglavito TV-a), šireći njegovu poruku i u najzabitnijim dijelovima planeta Zemlje. U 26 godina svoga pontifikata, posjetio je 130 država. Proputovao je 1,2 milijuna kilometara. Obišao je zemaljsku kuglu oko 30 puta. Posjetio je oko 850 gradova. Prvi je papa, koji je posjetio gradove Azije, Afrike i Južne Amerike.

Papa se tijekom cijeloga pontifikata zalagao za mir. Zagovarao je pravo svakoga naroda na svoju državu, samostalnost i suverenost. Osmislio je sintagmu kulture života na svojemu putovanju u SAD 1993. godine. Pri tome je izjavio: „Kultura života znači poštovanje prirode i zaštita Božjeg djela stvaranja.

Na poseban način, znači poštovanje ljudskog života od prvog trenutka začeća do prirodne smrti.” Promicao je međureligijski dijalog i mir. Zalagao se za jedinstvo kršćana. Pokazao je otvorenost prema drugim vjerskim zajednicima. Za vrijeme pontifikata napisao je te izgovorio oko 15 000 raznih govora i dokumenata, što je oko 18 milijuna riječi.

Napisao je 14 enciklika, 11 apostolskih konstitucija, 41 apostolsko pismo, 15 apostolskih pobudnica, 19 motuproprija i više knjiga. Na deset je konzistorija imenovao novih 231 kardinala i zaredio 321 biskupa. Proglasio je novih 1338 blaženika i 482 svetca.

Papa Ivan Pavao II. i Hrvatska
Papa Ivan Pavao II. imao je poseban odnos s Hrvatskom. Rodio se u dijelu Poljske, koji se zove i Bijela Hrvatska. Tu su boravili Hrvati, tijekom seobe u današnje krajeve.

Hrvatska je imala poseban odnos s Papom Ivanom Pavlom II. koji je posjetio Hrvatsku tri puta tijekom svoje službe, 1994., 1998. i 2003. godine. Aktivno se zalagao za ostvarenje hrvatske težnje za samostalnom državom i za prestanak ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Vatikan je prvi u svijetu objavio 3. listopada 1991., da radi na hrvatskome međunarodnom priznanju, a službeno je priznao Hrvatsku i Sloveniju 13. siječnja 1992. Hrvatskoj je pružao višeslojnu i trajnu političku potporu. Upravo je papin pritisak bio odlučujućim činiteljem kod priznanja Republike Hrvatske, dok je do svoje smrti ostao zagovornikom i prijateljem RH u svim političkim zavijutcima i društvenim mijenama.

Blagdan Male Gospe 8. rujna 1991. godine proglasio je svjetskim danom molitve za mir u Hrvatskoj. Katolici diljem svijeta molili su za Hrvatsku, a papa je održao koncelebriranu svetu misu na tu nakanu. Papa Ivan Pavao II Hrvatsku je posjetio tri puta.

Njegovi posjeti bili su izuzetno važni za hrvatske katolike i općenito za stanovnike Hrvatske, jer su bili prilika za duhovnu obnovu i podršku u teškim vremenima, kao što je bilo tijekom Domovinskog rata devedesetih godina. Papa Ivan Pavao II. bio je poznat po svojoj karizmi, ljubavi prema ljudima i snažnoj potpori miru i pomirenju.

Osim toga, Papa Ivan Pavao II. također je bio ključna figura u procesu kanonizacije hrvatskih sveca, kao što su sveta Leopolda Mandić i bl. Alojzije Stepinac, čije su kanonizacije provedene tijekom njegove službe.

Njegovom pontifikatu prisustvovala je i nekoliko drugih pitanja vezanih uz Hrvatsku, poput procesa obnove crkve, religijskih sloboda i društvenih pitanja. Papino nastojanje za promicanje mira i ljudskih prava ostavilo je dubok trag i u Hrvatskoj i u svijetu.

Sveti Ivan Pavao II. (Wadowice, 18. svibnja 1920. – Vatikan, 2. travnja 2005.).

0 0 Glasova
Ocjena članka
Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
119,309FansLike
2,397FollowersFollow
11FollowersFollow

Ribarska fešta, Vrsar

Opojan miris svježe ribe na gradelama, kao dio bogate ponude istarske gastronomije, veselo druženje uz glazbu i ples tijekom cijelog ljeta, od travnja do...

Festival igračaka 2024.

Festival igračaka je dvodnevna manifestacija koja okuplja proizvođače igračaka i provodi interaktivne, zabavne i edukativne sadržaje za djecu. Manifestacija Festival igračaka namijenjena je obiteljima s...

Hideout festival, Novalja

Hideout Festival okuplja najbolje svjetske izvođače elektroničke glazbe tijekom pet dana i noći na prekrasnoj hrvatskoj plaži Zrće. Razmislite o zabavama okupanim suncem uz...

Zadar Wings For Life 2024

Ovo će biti 11. obljetnica utrke Wings for Life World Run. Globalna utrka Wings for Life World Run, čiji je cilj pronaći lijek za ozljede...

59. Vinkovačke jeseni

Vinkovačke jeseni, tradicijski su hrvatski folklorni festival u Vinkovcima, najstarija i najveća europska manifestacija tradicijske kulture. Prve Vinkovačke jeseni održane su u rujnu 1966.,...