thecroats.com
hrvati.hr

Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024

thecroats.com
hrvati.hr

Siječanj20. siječanjNa današnji dan 2021. godine umrla je Mira Furlan

Na današnji dan 2021. godine umrla je Mira Furlan

Na današnji dan 2021. godine umrla je Mira Furlan, američko-hrvatska filmska, kazališna i televizijska glumica. Međunarodno je poznata po nastupima u američkim televizijskim serijama Babylon 5 i Izgubljeni.

Majka joj je bila Hrvatica židovske vjeroispovijesti, dok joj je otac bio hrvatsko-slovenskoga podrijetla. Isprva je bila istaknuta glumica Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, a 1980-ih postala je jedna od vodećih hrvatskih i jugoslavenskih filmskih glumica.

Osobito se istaknula u filmovima Kiklop (1982.) Antuna Vrdoljaka, U raljama života (1984.) i Za sreću je potrebno troje (1986.) Rajka Grlića te filmu Lepota poroka (1986.) Živka Nikolića. Od početka 1990-ih živjela je u SAD-u gdje je postigla svjetsku slavu nastupima u TV-serijama Babylon 5 i Izgubljeni.

Njezin suprug, srpski redatelj Goran Gajić, također je radio na seriji Babylon 5.

Furlan je bila aktivna u jugoslavenskom feminističkom pokretu 1980-ih.

Krajem 1980-ih putovala je između Zagreba i Beograda, gdje je živio njezin suprug, kako bi glumila u kazališnim predstavama u oba grada.

Početkom Domovinskog rata 1991. godine Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu otpustilo ju je zbog odbijanja da napusti beogradsko kazalište. Nakon kampanje javnog blaćenja s vrlo sličnim nepotpisanim člancima u nekoliko hrvatskih novina i tjednika napuštaju je kolege i prijatelji, a dobiva i anonimne prijetnje.

U studenom 1991. godine, s onim što su mogli ponijeti Furlan i Gajić napuštaju Hrvatsku i Srbiju i sele se u New York. Ilegalno joj je oduzet stan u Zagrebu 1992. koji je vraćen tek nakon nakon 16 godina.

Preminula je u Los Angelesu 20. siječnja 2021. godine u 66. godini života od posljedica zaraze virusom Zapadnog Nila nakon uboda komarca.

Mira Furlan (Zagreb, 7. rujna 1955. – Los Angeles, 20. siječnja 2021.).


Izvor: Wikipedija

0 0 Glasova
Ocjena članka
Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
107,644FansLike
2,400FollowersFollow
11FollowersFollow
5SubscribersSubscribe

Festival svjetla Zagreb 2024

Festival svjetla je manifestaciju tijekom koje su ulice, javni prostori, zgrade i umjetnički objekti osvijetljeni raznim svjetlosnim instalacijama kako bi stvorili spektakularan vizualni doživljaj....

Life on Mars Trail utrka, Novalja

Life on Mars utrka atraktivna je i jedinstvena manifestacija koja se održava na istoimenoj pješačko- trkačkoj stazi na području Metajne (otok Pag). Sedmo izdanje...

Međunarodni dan civilne zaštite

Međunarodni dan civilne zaštite obilježava se svake godine 1. ožujka s ciljem podizanja svijesti o važnosti civilne zaštite u zaštiti ljudi, imovine i okoliša...