thecroats.com
hrvati.hr

Srijeda, 21 veljače, 2024

thecroats.com
hrvati.hr

Prosinac04. prosinacNa današnji dan rodio se August Cesarec

Na današnji dan rodio se August Cesarec

August Cesarec hrvatski je književnik, publicist i političar. Rođen je u Zagrebu 04. prosinca 1893. godine, gdje nakon osnovne škole pohađa i gimnaziju, a u koje vrijeme je već, utjecajem pisaca S. S. Kranjčevića, E. Zole, M. Gorkija te J. Polić Kamova čija je djela čitao, bio socijalistički usmjeren.

Bio je antifašist i ljevičar. Zbog svog političkog aktivizma nekoliko puta je bio osuđen i zatvoren.

Djelovao je u razdoblju između dva svjetska rata, a uz politički aktivizam i publicistiku, gdje između ostalog i s Miroslavom Krležom pokreće i uređuje časopis “Plamen”, piše brojna književna djela.

U početku piše ekspresionistički (roman “Bijeli lutalac”) a kasnije se više okreće realizmu (romani “Careva kraljevina”, “Zlatni mladić” i “Bjegunci”) u kojima se bavi moralnim i socijalnim pitanjima hrvatskoga građanskog društva.

Njegovo posljednje za života objavljeno djelo je drama o Eugenu Kvaterniku “Sin domovine”, a osim navedenih djela autor je i mnogih stihova, putopisa, novela, studija i članaka sa socijalnom, političkom i povijesnim notama.

Smatra se da je, zajedno sa četrdesetak ostalih aktivista, zbog pokušaja pobune protiv Državne vlasti pogubljen 17. srpnja 1941. godine, a u njegovoj ćeliji je ostao dramatični zapis na zidu “Živjela sovjetska Hrvatska”.

August Cesarec (Zagreb, 4. prosinca 1893. − zagrebačka Dotrščina 17. srpnja 1941.).

Izvor teksta: lektire.hr

0 0 Glasova
Ocjena članka
Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
107,039FansLike
2,400FollowersFollow
11FollowersFollow
5SubscribersSubscribe

Međunarodni dan materinskoga jezika

Međunarodni dan materinskoga jezika obilježava se svake godine 21. veljače od 2000. godine, s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskog jezika, te njegovanja jezične...

Na današnji dan 2021. umro je legendarni Zlatko Saračević

Na današnji dan 2021. godine umro je legendarni Zlatan "Zlatko" Saračević, hrvatski rukometaš i rukometni trener. S jugoslavenskom reprezentacijom osvojio je zlatnu medalju na Svjetskom...

Vrbske žrtve – 20. veljače 1935.

Vrbske žrtve je događaj u Brodu (danas Slavonskom Brodu) koji se dogodio 20. veljače 1935. godine kada su hrvatski seljaci iz Gornje Vrbe i...