OtociOtok Cres

Otok Cres

Otok Cres, koji je dio hrvatskog arhipelaga u Jadranskom moru, bogat je poviješću, prirodnim ljepotama i kulturnim nasljeđem. Cres je najveći hrvatski otoka, smješten u sjevernom dijelu Jadranskog mora. Nalazi se između otoka Krka i Lošinja. Otok ima površinu od oko 405 četvornih kilometara, što ga čini idealnim odredištem za istraživanje prirode i povijesti. Dug je 66 km, a u najširem dijelu širok 12 km. Otok se pruža u pravcu sjever-jug.

Povijest Cresa seže u daleku prošlost. Otoci poput Cresa imali su važnu ulogu u pomorskoj trgovini antičkih civilizacija, a tragovi naselja datiraju još iz prapovijesnih vremena. Rimljani su također ostavili svoj pečat na otoku, a tijekom srednjeg vijeka Cres je bio pod vlašću Venecije.

Cres obiluje prekrasnim prirodnim pejzažima. Na otoku možete pronaći raznolike ekosustave, uključujući šume hrasta i bora, maslinike, pašnjake te bogat podvodni svijet.

Flora i fauna
Cres je dom brojnim biljnim i životinjskim vrstama. Na otoku žive zaštićene vrste poput beloglavog supa, orla zmijara, a tu su i razne vrste guštera, zmija, dabrova te rijetke vrste leptira. Otok je također poznat po svojim kozama, koje su postale svojevrsna simbolika Cresa. Najviši vrh na otoku su Gorice, visoke 648 m.

Na otoku se nalazi slatkovodno Vransko jezero (kriptodepresija) koje je glavni izvor pitke vode za cijeli arhipelag.

Zmije
Zanimljivo je da na Cresu, kao i u ostatku arhipelaga, nema zmija otrovnica. Na otoku žive sljedeće vrste zmija Četveroprugi kravosas, Obična bjelica, Pjegava crvenkrpica, Zmajur, Obični modraš, Bjelouška, Ribarica, Šara poljarica, Crni guž, Smokulja i Ljuta crnokapica.

Naselja
Na otoku se nalaze naselja (od sjevera prema jugu): Porozina, Filozići, Beli, Dragozetići, Sveti Petar, Predošćica, Vodice, Merag, Cres, Loznati, Pernat, Valun, Zbičina, Lubenice, Orlec, Mali Podol, Stanić (napušteno), Vrana (kraj koje je Vransko jezero), Vidovići, Grmov, Martinšćica, Hrasta, Miholašćica, Stivan, Belej, Ustrine, Osor (most prema Lošinju) i Punta Križa.

Promet
Otok je povezan trajektnim vezama. Iz mjesta Porozina trajekt vozi za Brestovu na istočnoj obali Istre, a iz mjesta Merga trajekt plovi put Valbiske na Krku.

Cres je od otoka Lošinja odvojen vrlo uskim Osorskim kanalom (Kavuada), u mjestu Osor. Preko kanala je okretni most, a cesta dalje vodi do grada Malog Lošinja.

Kulturno nasljeđe
Kulturno nasljeđe Cresa obuhvaća mnoge zanimljive spomenike i lokalitete. Grad Cres, srednjovjekovni grad smješten na istočnoj obali otoka, čuva bogatu povijest u svojim uskim ulicama i starim zgradama. Tu su i mnoge crkve, kao što su crkva sv. Marije na trgu u Cresu te crkva sv. Franje u gradiću Osoru.

Turizam
Turizam je važna gospodarska grana Cresa. Otok nudi raznolike sadržaje za posjetitelje, uključujući brojne plaže, mogućnosti za planinarenje i biciklizam, ronjenje te gastronomske specijalitete. Mnogi posjetitelji također uživaju u mirnom i opuštajućem ambijentu koji nudi otok, daleko od gužve većih turističkih destinacija.

Stanovnici otoka se bave turizmom, poljoprivredom, pčelarstvom (ekstra kvalitetan kaduljin med među najboljima u svijetu), maslinarstvom, ribolovom i stočarstvom.

Posjet ovom otoku pruža priliku za istraživanje njegovih raznovrsnih pejzaža, uživanje u lokalnoj kuhinji te upoznavanje s tradicijom i običajima ovog prekrasnog dijela Hrvatske.

0 0 Glasova
Ocjena članka
Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
120,181FansLike
2,389FollowersFollow
11FollowersFollow

49. Marunada u Lovranu

Marunada u Lovranu je fešta u čast najboljih svjetskih kestena. Lovranci su na svoje marune izuzetno ponosni pa su im u listopadu posvetili manifestaciju nazvanu...

Ribarska fešta, Vrsar

Opojan miris svježe ribe na gradelama, kao dio bogate ponude istarske gastronomije, veselo druženje uz glazbu i ples tijekom cijelog ljeta, od travnja do...

Dalmatinko cup 2024.

Dalmatinko Cup osnovan je 2016. godine s jasnom misijom omogućavanja djeci iz RH i velikog broja stranih zemalja, a bez obzira na narodnost, vjeru,...

25. Fiumanka

Rijeka i njezina luka ponovo će postati mjesto susreta mnogobrojnih nautičara na međunarodnoj jedriličarskoj manifestaciji koja u najsjevernijem jadranskom zaljevu, iz godinu u godinu...

75. Dubrovačke ljetne igre 2024.

Jubilarne 75. Dubrovačke ljetne igre, koje će se od 10. srpnja do 25. kolovoza održati na različitim ambijentalnim lokacijama grada, tijekom 47 festivalskih dana,...