Srijeda, 24 travnja, 2024
Parkovi prirodePark prirode Lonjsko polje

Park prirode Lonjsko polje

Park prirode Lonjsko polje, sa svojom površinom od 50.650 ha, najveće je zaštićeno močvarno područje ne samo u Republici Hrvatskoj, već i u cijelom dunavskom porječju. Nalazi u aluvijalnoj ravnici rijeke Save u središnjem slivu rijeke Save, između gradova Siska i Stare Gradiške. Čine ga tri polja: Lonjsko, Mokro i Poganovo.

Park prirode Lonjsko polje je zaštićeno područje u Hrvatskoj, smješteno duž rijeke Save. To je jedan od najvećih očuvanih močvarnih područja u Europi i dom je brojnim rijetkim biljnim i životinjskim vrstama. Lonjsko polje je poznato po svojoj biološkoj raznolikosti, posebno pticama močvaricama kao što su bijela rode, crna rode, čaplje, orlovi i mnoge druge vrste.

Ubraja se među najugroženije močvarne dijelove u svijetu, iako ga štiti Ramsarska konvencija od 3. veljače 1993. godine.

Najznačajniji ekološki element u Parku prirode Lonjsko polje su poplave koje se mogu dogoditi u bilo koje doba godine, zbog izvanrednih konstelacija rijeke Save i njezinih pritoka.

Vodeni valovi su često jako veliki i Park prirode Lonjsko polje ima vrlo važnu ulogu kao sustav obrane od poplava za okolno stanovništvo.

U ovom mikroreljefu nastaje mozaik različitih staništa tipičnih za poplavljena područja, što je rezultiralo bogatoj ponudi različitih obilježja kao što su razne vrste vlažnih šuma, travnjaci, livade, razne vrste močvarnih staništa i vlažnih područja, ali i jaraka i kanala, kao rezultat dugogodišnjeg ljudskog utjecaja.

Područje parka od oko 12.000 ha pašnjaka koriste goveda svih mještana. Oni su posljednji primjeri kulturnog krajolika koje se nekada rasprostirao po cijeloj srednjoj Europi sve do kraja 19. stoljeća. S najvećom koncentracijom autohtonih pasmina (hrvatski posavac, turopoljska svinja, slavonsko-srijemsko sivo govedo) u Hrvatskoj, oni predstavljaju jedinstveni način upravljanja pašnjacima i u isto vrijeme su jedna od najvažnijih staništa za veliki broj rijetkih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta.

Prema kriterijima smjernica o pticama Europske unije, park pripada važnim staništima za ptice (Important Birds Area – IBA). Među ostalim, obitavaju: bijela roda, čaplja žličarka, orao štekavac (Haliaeetus albicilla), divlja patka, obični škanjac, kosac (Crex crex), mali kormoran (Phalacrocorax pygmeus), te ugrožene vrste kao što su: stepski sokol (Falco cherrug), patka njorka (Aythya nyroca), i dr. U parku se nalazi i selo Čigoč u kojemu gotovo svaka kuća ima „svoje” gnijezdo roda, zbog čega je 1994. god. proglašeno za „Europsko selo roda”.

Tu obitava i veliki broj drugih životinja kao što su: vidra, oštrouhi netopir, barska kornjača, obična gatalinka, podunavski vodenjak; te ribe: crnka, kečiga, mladica, velika nežica, dunavski šaran, crvenorepa bjelica, balavac prugasti, mali vretenar; ali i insekti kao što su: leptir Lycaena dispar, Carabus intricatus i ugrožena alpska rozalija (Rosalia alpina).

Osim bogatstva divljeg svijeta, Lonjsko polje također nudi prekrasne krajolike, tradicionalne drvene kuće, stare vodenice i brojne druge kulturne znamenitosti. Posjetitelji mogu uživati u raznim aktivnostima poput plovidbe rijekom, promatranja ptica, biciklizma ili istraživanja sela unutar parka.

Park prirode Lonjsko polje također ima važnu ulogu u očuvanju tradicionalnih poljoprivrednih praksi i kulturne baštine tog područja.

0 0 Glasova
Ocjena članka
Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
119,309FansLike
2,397FollowersFollow
11FollowersFollow

INmusic Festival 2024.

INmusic Festival se održava svake godine u lipnju na Jarunu u Zagrebu. To je jedan od najvećih glazbenih festivala u Hrvatskoj koji privlači poznate...

Koncertno ljeto na Tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku

Tvrđava sv. Mihovila, prepoznatljivi simbol Šibenika, već je deset godina i tvrđava dobre glazbe! Smještena na vrhu brda s pogledom na Jadransko more i...

Europsko judo prvenstvo Zagreb 2024

Kraj travnja rezerviran je za spektakl! Ljepota Hrvatske, susreće ljepotu juda na Europskom prvenstvu u Zagrebu. Olimpijski, svjetski i europski prvaci stižu u Hrvatsku,...

49. Marunada u Lovranu

Marunada u Lovranu je fešta u čast najboljih svjetskih kestena. Lovranci su na svoje marune izuzetno ponosni pa su im u listopadu posvetili manifestaciju nazvanu...

HIGHLANDER Medvednica 2024.

Pridruži se HIGHLANDER avanturi koja se odvija poviše Zagreba - glavnog grada Hrvatske. Istraži veličanstvenu planinu koja se uzdiže iznad Zagreba kroz jedinstveni planinarski...