thecroats.com
hrvati.hr

Srijeda, 21 veljače, 2024

thecroats.com
hrvati.hr

Prosinac22. prosinacNa današnji dan prije 73 godine osnovana prva izviđačka četa u Zagrebu

Na današnji dan prije 73 godine osnovana prva izviđačka četa u Zagrebu

Na današnji dan 1950. godine u Zagrebu je osnovana prva izviđačka četa.

Izviđački pokret općenito, osnovan prije više od stoljeća, nastavlja oblikovati živote mladih širom svijeta. Ova organizacija, koja promiče razvoj karaktera, samopouzdanja i timskog duha, ima duboke korijene u pustolovini i odgovornosti.

Izviđački pokret temelji se na četiri temeljne vrijednosti: dužnosti prema Bogu, dužnosti prema drugima, dužnosti prema sebi i dužnosti prema domovini. Ove vrijednosti služe kao smjernice za osobni razvoj i donošenje ispravnih odluka. Izviđači uče važnosti odgovornosti, poštovanja prirode i međunarodnog prijateljstva.

Izviđački program obuhvaća širok spektar aktivnosti. Od kampiranja, planinarenja, te poticanja razvoja praktičnih vještina poput orijentacije, kuhanja na otvorenom i prve pomoći.

Jedan od ključnih ciljeva izviđačkog pokreta je razvoj karaktera i liderstva. Kroz suradnju u timovima, izviđači uče kako raditi zajedno, razvijajući vještine komunikacije i rješavanja problema. Ovo iskustvo postavlja temelje za buduće vođe u društvu.

Izviđački pokret ima globalni doseg, s milijunima članova diljem svijeta. Ova globalna zajednica promiče međunarodno razumijevanje i suradnju. Kroz razmjene, kampove i projekte, izviđači stvaraju mostove između kultura i grade trajna prijateljstva.

Povijest
Izviđački pokret osnovao je britanski general Robert Baden-Powell 1907. godine. Njegova inspiracija proizašla je iz iskustava na bojištima, gdje je primijetio važnost vještina preživljavanja i timskog rada. Prvi izviđački kamp održan je na otoku Brownsea 1907. godine, označavajući početak izviđačkog pokreta.

Izviđački pokret ostaje relevantan u suvremenom društvu pružajući mladima priliku za osobni rast, pustolovinu i društvenu odgovornost. Kroz svoje vrijednosti, programe i globalnu mrežu, izviđači nastavljaju oblikovati lidera budućnosti i doprinose izgradnji boljeg, održivijeg svijeta.

5 1 Glas
Ocjena članka
Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
107,039FansLike
2,400FollowersFollow
11FollowersFollow
5SubscribersSubscribe

Međunarodni dan materinskoga jezika

Međunarodni dan materinskoga jezika obilježava se svake godine 21. veljače od 2000. godine, s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskog jezika, te njegovanja jezične...

Na današnji dan 2021. umro je legendarni Zlatko Saračević

Na današnji dan 2021. godine umro je legendarni Zlatan "Zlatko" Saračević, hrvatski rukometaš i rukometni trener. S jugoslavenskom reprezentacijom osvojio je zlatnu medalju na Svjetskom...

Vrbske žrtve – 20. veljače 1935.

Vrbske žrtve je događaj u Brodu (danas Slavonskom Brodu) koji se dogodio 20. veljače 1935. godine kada su hrvatski seljaci iz Gornje Vrbe i...