Spomenik Grguru Ninskom u Splitu

Veliki spomenik biskupu Grguru Ninskom u Splitu izradio je poznati hrvatski kipar Ivan Meštrović. Grgurov palac je svjetliji od ostatka kipa jer je uz njega vezano vjerovanje da ispunjava želje i donosi sreću onima koji ga dodirnu.

Grgur Ninski spada među bolje Meštrovićeve spomenike iako je on ograničen jednim pogledom, profilnim.

Ivan Meštrović izradio je ukupno tri spomenika Grguru Ninskom, prvi je prvotno bio postavljen u Splitu, a dvije godine kasnije preseljen je na Franjevački trg u Varaždinu 20. rujna 1931. godine. Postavljen je uz Franjevačku crkvu s obzirom na to da je Grgur Ninski bio hrvatska povijesna crkvena ličnost pa se smatralo da je prikladno da bude postavljen uz neki sakralni objekt.

Drugi je, monumentalniji i malo drugačiji od onog u Varaždinu, poklonjen gradu Splitu. Poklon je sam Meštrović popratio riječima: … “Neka Grgur Ninski bude na hrvatskom sjeveru kao i onaj na jugu – u Splitu, vidljivi dokaz za našu uspješnu borbu za crkveno slavenski jezik i hrvatsku glagoljicu”. Spomenik je izvorno stajao na splitskom peristilu sve do 1954. godine kada je postavljen ispred sjevernih (zlatnih) vrata Dioklecijanove palače. Brončani nožni palac spomenika je izlizan zbog lokalnog vjerovanja kako dodir palca u prolazu donosi sreću i ostvarenje želja.

Umanjena replika kipa iz Varaždina postavljena je Ninu pokraj crkve sv. Anselma 10. rujna 1969. godine povodom proslave 900. obljetnice izdavanja povelje hrvatskoga kralja Petra Krešimira IV., a kojom se prvi put javlja pojam Mare Nostrum (naše more) kao dokaz kraljeve vlasti na moru i na kopnu.

Ivan Meštrović (Vrpolje, 15. kolovoza 1883. – South Bend, Indiana, SAD, 16. siječnja 1962.), bio je hrvatski kipar, arhitekt i književnik.

0 0 Glasova
Ocjena članka
Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare