Lipanj08. lipanjSvjetski dan oceana

Svjetski dan oceana

Svjetski dan oceana (World Oceans Day) obilježava se svake godine 8. lipnja. Ovaj dan je posvećen podizanju svijesti o važnosti oceana za naš planet i ljudsku egzistenciju, kao i o potrebi za njihovom zaštitom.

Svjetski dan oceana prvi je put predložen 1992. godine na Konferenciji Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju (UNCED) u Rio de Janeiru, Brazil. Međutim, službeno je priznat od strane Ujedinjenih naroda tek 2008. godine, a prvi put je službeno obilježen 2009. godine.

Oceani prekrivaju više od 70% površine Zemlje i igraju ključnu ulogu u regulaciji klime, pružanju kisika, te su dom za bezbroj vrsta. Također, oceani su vitalni izvor hrane i resursa za milijune ljudi širom svijeta. Ipak, oceani su suočeni s brojnim prijetnjama, uključujući zagađenje, prekomjerni ribolov i klimatske promjene.
Teme i aktivnosti

Svake godine, Svjetski dan oceana ima određenu temu koja naglašava različite aspekte očuvanja oceana. Neke od prošlih tema uključivale su:

“Zdravi oceani, zdrava planeta” (2016)
“Naša mora, naša budućnost” (2017)
“Sprječavanje plastičnog zagađenja i podizanje svijesti” (2018)
“Inovacije za održivi ocean” (2020)

Aktivnosti na Svjetski dan oceana mogu uključivati edukativne događaje, akcije čišćenja plaža, umjetničke izložbe, dokumentarne filmove i razne druge događaje koji imaju za cilj educirati javnost i potaknuti djelovanje za zaštitu oceana.

Kako se možete uključiti

Edukacija: Naučite više o važnosti oceana i problemima s kojima se suočavaju.
Sudjelovanje u lokalnim događajima: Pridružite se akcijama čišćenja plaža ili sudjelujte u lokalnim radionicama i predavanjima.
Smanjivanje plastičnog otpada: Ograničite upotrebu jednokratne plastike i reciklirajte.
Podizanje svijesti: Dijelite informacije na društvenim mrežama i razgovarajte s prijateljima i obitelji o važnosti očuvanja oceana.

Obilježavanjem Svjetskog dana oceana, možemo zajedno raditi na zaštiti i očuvanju ovog dragocjenog resursa za buduće generacije.

0 0 Glasova
Ocjena članka
Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
120,254FansLike
2,382FollowersFollow
11FollowersFollow

25. Fiumanka

Rijeka i njezina luka ponovo će postati mjesto susreta mnogobrojnih nautičara na međunarodnoj jedriličarskoj manifestaciji koja u najsjevernijem jadranskom zaljevu, iz godinu u godinu...

Forestland 2024.

Najbolje čuvana glazbena tajna Hrvatske je Forestland. Jedan od najdugovječnijih domaćih festivala elektronske glazbe smjestio se u pitoreksno Međimurje i održava se od davne...

Dinaric Rally 2024.

Jubilarna, 5. godina "najtežeg Europskog relija" - Dinaric Rallyja, u 2024. ponovo će godine ugostiti desetke najboljih svjetskih rally raid vozača iz cijelog svijeta!...

Festival sira u Svetvinčentu

Festival sira koji se održava sredinom mjeseca rujna okuplja najbolje sirare, zaljubljenike u sir a i ostale gastronomade. U središtu južnog dijela Istre na...

Casanova Tour, Vrsar

Prepustite se šetnji romantičnim Vrsarom, otkrijte do sad neistražene dijelove starog grada i upoznajte ljubav na Casanovin način. Giacomo Casanova, najpoznatiji svjetski zavodnik te njegovi...