thecroats.com
hrvati.hr

Srijeda, 21 veljače, 2024

thecroats.com
hrvati.hr

Studeni14. studeniSvjetski dan šećerne bolesti

Svjetski dan šećerne bolesti

Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se danas, 14. studenog. Šećerna bolest ili dijabetes, poremećaj je povećanja razine šećera u krvi, koji se zbiva kada gušterača prestane potpuno ili djelomično proizvoditi hormon inzulin ili proizvedeni inzulin nije djelotvoran u organizmu. U tom slučaju stanice ne dobivaju hranu potrebnu za život.

Šećerna se bolest u početku liječi tabletama i dijetom, a kasnije i injekcijama hormona inzulina. Bolest je nasljedna, a vjerojatnost da će ju osoba dobiti (50%) povećava se ako je osoba pretila.

Znaci šećerne bolesti su:

  • često i obilno mokrenje (poliurija)
  • umor/slabost
  • zamagljen vid
  • žeđ
  • naglo mršavljenje

U liječenju šećerne bolesti posebno mjesto zauzima edukacija, samopraćenje i samozbrinjavanje. Bolest se liječi pravilnom prehranom i tjelovježbom, nakon čega nastupa liječenje lijekovima (antidijabeticima).

Šećerna bolest predstavlja globalni zdravstveni izazov koji utječe na milijune ljudi širom svijeta. Ova kronična bolest karakterizirana je povišenim nivoom šećera u krvi, što može dovesti do ozbiljnih komplikacija ako se ne liječi ili kontrolira.

Dijabetes se obično dijeli na dva glavna tipa: tip 1 i tip 2. Tip 1 dijabetes rezultat je autoimunog napada na vlastite stanice koje proizvode inzulin, hormon koji regulira razinu šećera u krvi. S druge strane, tip 2 dijabetes javlja se kada tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina ili ga ne koristi efikasno. Ovaj tip dijabetes često je povezan s nezdravim životnim stilom, pretilošću i genetskim faktorima.

Uzroci i simptomi
Uzroci šećerne bolesti mogu varirati, ali genetika, pretilost, neaktivnost, loša prehrana i stres često igraju ključne uloge. Simptomi uključuju povećanu žeđ, često mokrenje, umor, gubitak težine i sporije zacjeljivanje rana. Važno je naglasiti da simptomi mogu biti blagi, stoga je redovito mjerenje razine šećera u krvi važno za rano otkrivanje bolesti.

Prevencija
Prevencija šećerne bolesti igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja. Zdrav način života, koji uključuje uravnoteženu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost, održavanje zdrave tjelesne težine i izbjegavanje pušenja, može značajno smanjiti rizik od razvoja dijabetesa. Redovite medicinske provjere i praćenje razine šećera u krvi važni su za rano prepoznavanje i upravljanje bolešću.

0 0 Glasova
Ocjena članka
Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
107,039FansLike
2,400FollowersFollow
11FollowersFollow
5SubscribersSubscribe

Međunarodni dan materinskoga jezika

Međunarodni dan materinskoga jezika obilježava se svake godine 21. veljače od 2000. godine, s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskog jezika, te njegovanja jezične...

Na današnji dan 2021. umro je legendarni Zlatko Saračević

Na današnji dan 2021. godine umro je legendarni Zlatan "Zlatko" Saračević, hrvatski rukometaš i rukometni trener. S jugoslavenskom reprezentacijom osvojio je zlatnu medalju na Svjetskom...

Vrbske žrtve – 20. veljače 1935.

Vrbske žrtve je događaj u Brodu (danas Slavonskom Brodu) koji se dogodio 20. veljače 1935. godine kada su hrvatski seljaci iz Gornje Vrbe i...