InfoTop 10 mjesta koje obavezno morate posjetiti u Istri

Top 10 mjesta koje obavezno morate posjetiti u Istri

Istra, biser Jadranske obale, obiluje šarmantnim gradovima koji očaravaju svojom bogatom kulturnom baštinom, prekrasnim plažama i autentičnom gastronomijom. Posjet Istri pruža nezaboravno iskustvo koje spaja ljepotu prirode, bogatu povijest i autentičnu kulturu. Svaki od ovih gradova ima svoj jedinstveni šarm i bogatu ponudu za posjetitelje svih profila.

Ako planirate posjetiti ovu prekrasnu regiju, evo 10 gradova koje ne smijete propustiti:

1. Pula

Pula je najveći grad u Istri i poznat je po svojem dobro očuvanom rimskom amfiteatru, jednom od najvećih na svijetu. Osim toga, Pula nudi širok spektar kulturnih i zabavnih sadržaja, od antičkih spomenika do modernih klubova i restorana. Ne propustite posjetiti i katedralu Uznesenja Marijina, simbol grada, te šetnju starom gradskom jezgrom.

 • Pulska Arena, ovo dobro očuvano rimsko amfiteatralno kazalište jedna je od najpoznatijih znamenitosti Pule. Izgrađena u 1. stoljeću, Arena je jedna od najbolje očuvanih rimskih amfiteatara na svijetu. Posjetitelji mogu istražiti unutrašnjost amfiteatra i naučiti više o njegovoj povijesti i arhitekturi. Po veličini zauzima 6. mjesto među rimskim amfiteatrima na svijetu, te je jedini u svijetu čija su sva tri rimska arhitektonska reda u potpunosti očuvana.
 • Augustov hram je dobro očuvani rimski hram posvećen rimskom caru Augustu, koji je poslužio kao model za brojne kasnije kršćanske crkve. Posjetitelji mogu istražiti ostatke hrama i diviti se njegovoj arhitekturi i povijesnom značaju.
 • Forum je bio središte antičkog života u Puli, gdje su se odvijale javne svečanosti, trgovačke aktivnosti i politički događaji. Danas posjetitelji mogu vidjeti ostatke antičkih građevina poput hramova, bazilike i trgovačkih arkada.

2. Rovinj

Rovinj je jedan od najljepših gradova na Jadranskoj obali, poznat po svojoj slikovitoj staroj jezgri s uskim kamenim ulicama i šarenim kućama. Na vrhu starog grada nalazi se crkva svete Eufemije (poznata i kao Sveta Fuma), barokna katolička crkva iz 1736. koja pruža spektakularan pogled na more i okolicu. Rovinj je također poznat po svojim prekrasnim plažama i izvrsnoj gastronomiji.

 • Posjetite gradska vrata koja su nekada služila kao ulaz u gradsku jezgru i prošećite po gradskim bedemima koji pružaju prekrasan pogled na more i okolicu.
 • Uživajte u opuštanju na prekrasnoj plaži Mulini, jednoj od najpoznatijih plaža u Rovinju. Ova šljunčana plaža nudi kristalno čisto more, udobne ležaljke i suncobrane te brojne sadržaje poput beach barova i restorana.
 • Opuštajuća vožnja brodom ili šetnja duž obale Limskog kanala pružit će vam priliku uživati u prekrasnom krajoliku, netaknutoj prirodi i lokalnim ribarskim tradicijama.
 • Posjetite muzej grada Rovinja smješten u staroj gradska palači i otkrijte bogatu povijest i kulturnu baštinu ovog prekrasnog istarskog grada.

3. Poreč

Poreč je grad bogate povijesti i kulture, poznat po svojoj UNESCO-voj zaštićenoj Eufrazijevoj bazilici, remek-djelu ranobizantske umjetnosti – kompleks biskupske bazilike iz 6. stoljeća u bizantskom stilu s mozaicima, zvonikom i drugim sadržajima. Osim toga, Poreč nudi brojne druge znamenitosti poput starogradske jezgre s uskim uličicama i slikovitim trgovima. Plaže u okolici Poreča pružaju idealne uvjete za opuštanje i uživanje u kristalno čistom moru.

 • Centralni trg u starom gradu, Marafor, nekada je bio rimski forum. Danas je trg okružen brojnim kafićima, restoranima i suvenirnicama te je idealno mjesto za opuštanje i promatranje lokalnog života.
 • Posjetite Aquarium Poreč i otkrijte bogatstvo morskog svijeta Jadranskog mora. Akvarij nudi različite vrste riba, rakova, školjki i ostalih morskih organizama te je idealno mjesto za obiteljski izlet.
 • Poreč nudi brojne prekrasne plaže s kristalno čistim morem i bogatom ponudom vodenih aktivnosti. Neke od popularnih plaža uključuju Plavu lagunu, Zelenu lagunu i Materadu, gdje posjetitelji mogu uživati ​​u suncu, plivanju i ronjenju.

4. Umag

Umag je popularno turističko odredište poznato po svojim prekrasnim plažama, sportskim aktivnostima i bogatoj kulturnoj baštini. Grad je domaćin međunarodnog teniskog turnira “ATP Croatia Open”, privlačeći ljubitelje sporta iz cijelog svijeta. Također, Umag nudi prekrasnu staru jezgru s uskim uličicama, trgovima i brojnim povijesnim znamenitostima.

 • Posjetite Trg slobode, centralni trg u Umagu, gdje možete uživati u opuštenoj atmosferi, sjediti u kafićima ili istraživati lokalne trgovine.
 • Posjetite crkvu sv. Roka, prekrasan sakralni objekt s baroknom fasadom smješten na trgu u blizini luke. Unutrašnjost crkve također je vrijedna razgledavanja.
 • Prošećite do ACI Marine Umag i divite se prekrasnim jahtama i brodicama. Marina je živopisno mjesto gdje možete uživati u šetnji uz more i promatrati brojne ribarske brodice.
 • Isprobajte lokalne delicije u brojnim restoranima, konobama i vinarijama diljem Umaga. Istaknute delicije uključuju plodove mora, istarske tartufe, maslinovo ulje i autohtona vina.

5. Motovun

Motovun je slikoviti gradić smješten na vrhu brežuljka usred prekrasnog krajolika unutrašnjosti Istre. Poznat je po svojim srednjovjekovnim zidinama i prekrasnom panoramskom pogledu na okolicu.

 • Prekrasna crkva sv. Stjepana smještena je u srcu Motovuna i datira iz 17. stoljeća. Posjetitelji mogu istražiti unutrašnjost crkve i diviti se njezinoj baroknoj arhitekturi i umjetničkim djelima.
 • Isprobajte lokalne delicije u brojnim restoranima i konobama diljem Motovuna. Istaknuti specijaliteti uključuju istarske tartufe, autohtone sireve, maslinovo ulje i vina iz okolnih vinograda.

6. Grožnjan

Grožnjan, poznat kao “grad umjetnika”, očarava svojim šarmom i bogatom kulturnom scenom. Smješten na vrhu brežuljka, Grožnjan je dom brojnih galerija, ateljea i umjetničkih radionica. Posjetitelji mogu uživati u šetnji kamenim uličicama i otkrivati različite umjetničke izložbe i događaje.

 • Grožnjan je domaćin brojnim kulturnim događanjima tijekom cijele godine, uključujući koncerte, izložbe, kazališne predstave i festivale. Posjetitelji mogu uživati u raznovrsnom kulturnom programu koji obuhvaća različite umjetničke discipline.
 • Crkva sv. Vida, Modesta i Krešencija nalazi se na glavnom trgu u Grožnjanu. Crkva datira iz 12. stoljeća i poznata je po svojoj romaničkoj arhitekturi i bogatoj unutrašnjosti s vrijednim umjetničkim djelima.
 • Popnite se na vrh brda na kojem se nalazi Grožnjan i uživajte u prekrasnom panoramskom pogledu na okolicu. Ovdje možete vidjeti prekrasne krajolike Istre, vinograde, maslinike i pitoreskna istarska sela.

7. Novigrad

Novigrad je slikoviti ribarski grad smješten na zapadnoj obali Istre. Ovaj šarmantni grad očarava svojim uskim uličicama, kamenim kućama i živopisnim lukama. Posjetitelji mogu uživati u šetnji po gradskim bedemima i otkrivanju brojnih restorana koji nude ukusnu morsku hranu.

 • Posjetite gradsku jezgru Novigrada i istražite njegove dobro očuvane bedeme koji okružuju stari grad. Bedemi pružaju prekrasan pogled na more i okolne krajolike te su idealni za šetnju i fotografiranje.
 • Prekrasna crkva sv. Pelagija posvećena je sv. Pelagiju, također i zaštitniku grada. Posjetitelji mogu istražiti unutrašnjost crkve i diviti se njezinoj arhitekturi.
 • Prošećite do marine Marine Nautica Novigrad i divite se prekrasnim jahtama i brodicama koje se tamo nalaze. Marina je živopisno mjesto gdje možete uživati u šetnji uz more i promatrati lokalni ribarski život.
 • Posjetite muzej Lapidarium smješten u staroj gradskoj jezgri i otkrijte bogatu arheološku zbirku lapidarija, kamenih spomenika i artefakata koji datiraju iz antičkog i srednjovjekovnog razdoblja.
 • Novigrad nudi nekoliko prekrasnih plaža s kristalno čistim morem i udobnim ležaljkama. Plaža poput prekrasne plaže Karpinjan omiljena su odredišta posjetitelja koji žele uživati u suncu i moru.
 • Kao i u cijeloj istri tako i ovdje isprobajte lokalne specijalitete u jednom od brojnih restorana i konoba u Novigradu. Istaknuti specijaliteti uključuju plodove mora, istarske tartufe, autohtone sireve i vrhunska vina iz okolnih vinograda.

8. Labin

Labin je grad bogate povijesti i industrijske baštine, poznat po svojim rudnicima ugljena koji su bili aktivni tijekom srednjeg vijeka. Danas, Labin je dom brojnim umjetničkim galerijama, muzejima i kulturnim događanjima. Posjetitelji mogu istražiti slikovitu staru jezgru grada te uživati u prekrasnom pogledu s gradskih bedema.

 • Prošećite kroz slikovite uličice starog grada Labinu i istražite njegove povijesne znamenitosti poput palača, crkvi i gradskih vrata. Stari grad očarava svojim srednjovjekovnim zidinama i autentičnom atmosferom.
 • Posjetite Gradska galerija Labin smještena u starom gradu i istražite bogatu zbirku suvremene umjetnosti lokalnih i internacionalnih umjetnika. Galerija redovito organizira izložbe i kulturne događaje tijekom cijele godine.
 • Crkva Sv. Stjepana smještena je u samom centru starog grada Labinu. Posjetitelji mogu istražiti unutrašnjost crkve i diviti se njezinoj baroknoj arhitekturi i umjetničkim djelima.
 • Posjetite muzej Labin i saznajte više o povijesti rudarstva u Istri. Muzej prikazuje život rudara kroz povijest, alate i opremu koji se koristili u rudnicima te važnost rudarstva za razvoj Labina.
 • Popnite se do vidikovca Fortica koji se nalazi na vrhu brežuljka iznad starog grada. Sa Fortice možete uživati u prekrasnom panoramskom pogledu na grad Labin, okolne brežuljke i Jadransko more.

9. Vodnjan

Vodnjan je grad bogate kulturne baštine, poznat po svojoj prekrasnoj crkvi Sv. Blaža, koja čuva mumificirano tijelo svetog Blaža. Osim toga, Vodnjan nudi šarmantnu staru jezgru s brojnim trgovima, crkvama i palačama. Posjetitelji mogu istražiti uske uličice i uživati u autentičnom istarskom iskustvu.

 • Okolica Vodnjana poznata je po tradicionalnim kamenim kućicama nazvanim kažuni. Ovi tipični istarski kameni suhozidi korišteni su kao skloništa za poljoprivredne alate i kao mjesto za odmor tijekom radova na polju. Možete istražiti okolicu grada i vidjeti ove karakteristične strukture.
 • Ova lijepa šljunčana plaža nalazi se u obližnjem mjestu Peroj, samo nekoliko minuta vožnje od Vodnjana. Plitko i mirno more čine ju savršenom za obitelj sa malom djecom.

10. Bale

Bale, također poznat kao Valle, je mirno selo smješteno u unutrašnjosti Istre. Ovaj skriveni dragulj očarava svojim autentičnim kamenim kućama, uskim uličicama i prekrasnom prirodom oko sebe. Posjetitelji mogu istraživati srednjovjekovni gradski centar te uživati u mirnom okruženju daleko od gužve turističkih destinacija.

 • Općina Bale graniči s gradom Rovinjom, općinama Kanfanar, Svetvinčenat i Vodnjan. Naselje je od Rovinja udaljeno 13, a od Pule 20 km stoga nije daleko za posjetiti velika mjesta u Istri, a uživati u mirnijem mjestu bez gužbe.
 • U blizini Bala pronađeni su fosili dinosaura. Najznačajniji fosili su fosili Histriasaurusa koji je otkriven na ovom lokalitetu.
 • Palača Soardo Bembo i danas je najveća zgrada u Balama. Nastala je od dvije četvrtaste obrambene kule. Na prijelazu iz 14. u 15. st. između ove dvije kule (do tada povezane mostom) izgrađen je stambeni dio palače ukrašen gotičkim kvadriforama.
0 0 Glasova
Ocjena članka
Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
120,181FansLike
2,389FollowersFollow
11FollowersFollow

Vinodar – festival vina u Daruvaru

Vinodar – najzabavniji festival vina je najpoznatija i najznačajnija tradicionalna manifestacija Grada i njegovih vinara i vinogradara, koja se održava početkom lipnja, a u...

Koncertno ljeto na Tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku

Tvrđava sv. Mihovila, prepoznatljivi simbol Šibenika, već je deset godina i tvrđava dobre glazbe! Smještena na vrhu brda s pogledom na Jadransko more i...

Dinaric Rally 2024.

Jubilarna, 5. godina "najtežeg Europskog relija" - Dinaric Rallyja, u 2024. ponovo će godine ugostiti desetke najboljih svjetskih rally raid vozača iz cijelog svijeta!...

Ribarska fešta, Vrsar

Opojan miris svježe ribe na gradelama, kao dio bogate ponude istarske gastronomije, veselo druženje uz glazbu i ples tijekom cijelog ljeta, od travnja do...

HIGHLANDER Medvednica 2024.

Pridruži se HIGHLANDER avanturi koja se odvija poviše Zagreba - glavnog grada Hrvatske. Istraži veličanstvenu planinu koja se uzdiže iznad Zagreba kroz jedinstveni planinarski...